Šesto kolo prvenstva Grada Vršca i šah kluba „Bora Kostić“ Vršac – mk Grujić Slavoljub odmiče, najborbenije kolo do sada bez i jednog remiija

Šesto kolo odigrano je u sredu 14.02.2018. godine i donelo je beskompromisne borbe tako da su sve partije završene odlukom. Postignuti su sledeći rezultati:

1.mk Grujić Slavoljub – mk Zorić Savo = 1 : 0

2.mk mk Uzelac Čeda – mk Petrović Lazar = 0 : 1

3.mk Rankov Petar – mk Milić Ilija = 1 : 0

4. MItrovanov Đorđe – mk Vojna Pau = 0 : 1

slobodan je bio mk Jovanović Slavko, mk Popov Zoran je napustio turnir.

mk Grujić Slavoljub nastavio je sa sigurnom i kvaliltetnom igrom i odigrao je u šestom kolu belim figurama protiv mk Zorić Save čvrsto otvaranje u kom nije postigao veliku prednost ali je ona bila trajna i stalno prisutna. mk Zorić je nezgrapno postavio figure, naročito crnopoljnog lovca i nije nikako mogao da ih valjano pregrupiše kako bi sinhronizovale njihovo dejstvo. mk Grujić je iskoristio lutanje crne dame i ubrzo nije bilo spasa crnoj poziciji. Tako je mk Grujić uvećao svoju prednost u odnosu na prve sledeće igrače mk Rankova i mk Petrović Lazara. mk Grujić ima osvojenih 5 poena a oni po 3 tako da njegova prednost sada iznosi 2 poena nakon šest odigranih kola i izvesno je da je sa ovakvim rezultatom već sada mk Grujić najveći kandidat za osvajanje ovogodišnjeg naslova prvaka Grada Vršca i kluba „Bora Kostić“ Vršac.

mk Uzelac Čeda je odigrao dobro otvaranje belim figurama i stekao malu prednost ali je onda previše nade polagao u svoj potencijalni napad na kraljevom krilu na rokadu protivnika a zanemario je potrebu da brani svoje damino krilo. Mk Petrović Lazar je pravilno ocenio da ima vremena da uzima pešake na daminoj strani i da napad belog nije toliko opasan, lako se odbranio i ubeležio novu pobedu sa viškom materijala koji mu je na kraju ostao. Tako se sada mk Petrović Laza nalazi na deobi drugog i trećeg mesta sa mk Rankovim sa po 3 poena ali treba imati u vidu da on ima partiju manje koju tek treba da odigra i može u slučaju da tu zaostalu partiju pobedi da izbije sam na drugo mesto i priđe vodećem mk Grujiću na poen zaostatka što bi već moglo da učini borbu za prvo mesto zanimljivijom.

mk Rankov Pera je igrao oprezno i sigurno, dospeo je belim figurama prvo u jednaku poziciju pa je nakon grešaka mladog mk Milić Ilije preuzeo inicijativu i malu prednost. Ilija je imao ponovo u kasnijem toku partije jednakost pa čak i malu prednost a onda je u odlučujućim trenucima zalutao sa svojim odabranim planom i mk Rankov je to iskoristio i sigurno realizovao ovu partiju. Rezultatski posmatrano mk Rankov igra sigurno i nakon pet kola sa jednom pobedom i pet remija bez poraza svakako da je jedan od igrača na koga treba računati da će se boriti za vrh tabele. Sa druge strane mk Milić igra promenjljivo ali izuzetno borbeno, ima samo jedan remi i četiri odlučene partije, pokazuje da je veliki potencijal ali još uvek ne koristi sve svoje šanse koje mu se ukažu, verovatno će vreme učiniti da zrelije ocenjuje pozicije i da postigne bolju tehniku realizacije prednosti koje je imao u pojedinim fazama svojih partija tokom prvih šest kola čak i u onim partijama koje je izgubio na kraju.

Stari znanci mk Mitrovanov Đorđe i mk Vojna Pau su se po ko zna koji put sukobili u Aljehinovoj odbrani koja je stalno na repertoaru mk Vojne kada igra crnim figurama. U dosadašnjim susretima je mnogo više uspeha imao mk Mitrovanov koji se i ovog puta tome nadao, odigrao je mk Vojna rano neprecizni potez u otvaranju Sc6 i omogućio belom da stekne prednost ali je mk Mitrovanov to propustio i postepeno zapao u nešto slabiju poziciju, a nešto kasnije je izgubio i jednog pešaka. Mk Vojna nije odmah iskoristio stečenu prednost već je načino greške koje su dovele do toga da mk Mitrovanov žrtvuje figuru za rokadne pešake oko crnog kralja i stvori opasnu kontraigru. On je to i uradio i dospeo u dobijenu poziciju ali nije dobro realizovao u svom cajtnotu i mk Vojna se odbranio i sa viškom materijala dobio ovu partiju i smanjio međusobni skor koji je još uvek značajno u korist mk Mitrovanova.

U subotu 17.02.2018. očekuje nas takođe zanimljivo sedmo kolo kada će se sastati:

1.mk Vojna Pau – mk Grujić Slavoljub

2.mk Milić Ilija – mk Mitrovanov Đorđe

3.mk Petrović Lazar – mk Rankov Pera

4.mk Jovanović Slavko – mk Uzelac Čeda

a slobodan će biti mk Zorić Savo.

Posebno će u ovom kolu biti zanimljiv i za plasman važan susret mk Petrović – mk Rankov koji su na deobi drugog i trećeg mesta i trenutno jedini pratioci vodećeg Grujića. Zanimmljivi će biti i susreti mk Vojna – mk Grujić gde mk Grujić crnim figurama igra za nove poene a isto tako i meč mk Milića i mk Mitrovanova će biti zanimljiv gde omladinac šah kluba „Bora Kostić“ Vršac igra protiv svog kapitena ekipe.

 

x

Takođe pogledajte

“TRADICIJA I EKSPERIMENT” U KULTURNOM CENTRU VRŠAC

Juče je u galeriji Kulturnog centra Vršac otvorena izložba „Tradicija i eksperiment“, studenata završnih godina ...

Facebook