NP STERIJA: Predstava “Čehov je Tolstoju rekao zbogom” posvećena Glogovcu

Vršačko Narodno pozorište “Sterija”, danas proslavlja 73 godine neprekidnog rada. Tim povodom večeras na Velikoj sceni od 20 časova,gostuje predstava “Čehov je Tolstoju rekao zbogom”. Kako je najavljeno, predstava je posvećena velikom srpskom glumcu Nebojši Glogovcu, koji je preminuo juče 9. februara.

Predstava “Čehov je Tolstoju rekao zbogom”, u koprodukciji “Jugoarta” i Narodnog pozorišta Beograd je komična i gorka drama koje se odvija 1890. godine u Jasnoj Poljani, na imanju velikog ruskog pisca, Lava Nikolajeviča Tolstoja. Tolstoj je pozvao u goste mladog pisca Antona Pavloviča Čehova sa suprugom Olgom.

Oni ne znaju razlog poziva, ali će ih to saznanje primorati da donesu važnu odluku o predstojećem letu. Ubrzo počinju sukobi u kojima učestvuju i žene velikih pisaca.Drama se deli na više nivoa. Jedan nivo je odnos mladog i starog pisca – što je ujedno i odnos starog i novog u umetnosti. Drugi nivo je odnos muškarca i žene u braku, a treći nivo je suprotstavljanje plemenitosti i samoljublja. Kao vezivno tkivo, kroz ovu dramu osećamo čovekovu borbu protiv samoće.Odnosi medju likovima su napeti, ali ta napetost povremeno i neočekivano koketira sa komičnim efektima.

U podeli su Predrag Ejdus, Jasmina Večanski, Ivan Đorđević i Hana Selimović.

Da podsetimo, pozorišni život u gradu Jovana Sterije Popovića traje više od dva veka.

Prva pozorišna predstava odigrana je u Vršcu aprila 1773. godine. Prikazali su je umetnici iz Temišvara. Koliko je bio razvijen pozorišni život u Vršcu najbolje pokazuje činjenica da je posle samo dve decenije, 14. septembra 1793. godine, Mihajlo Krekić pripremio tri komedije, “O Irodu”, “O bogatom čoveku (Gavanu)” i “O zlom ocu i rđavom sinu”.

Ovaj događaj smatra se početkom pozorišnog života Srba.
Iste godine kada je u Novom Sadu osnovano Srpsko narodno pozorište (1861.), u Vršcu je formirano društvo za Srpsko narodno pozorište. Od samog osnivanja imalo je 170 članova i radilo je sve do ratne 1914. godine.

Posle Prvog svetskog rata, Umetničko odeljenje Ministarstva prosvete, na čijem se čelu nalazio književnik Branislav Nušić, zaključilo je 1920. da je neophodno da se u Banatu osnuje profesionalno pozorište. Izabran je Vršac. Savet grada osnovao je Gradski pozorišni odbor, a na čelo tog odbora postavljen je gradonačelnik Ivan Kosirović. Pred samu novu 1921. godinu, na sednici Saveta doneta je odluka o osnivanju Pokrajinskog banatskog pozorišta “Sterija”. Za prvog upravnika imenovan je Mihajlo Hadži Dimić, reditelj Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Pozorište “Sterija” zvanično je počelo sa radom već 22. januara 1921. godine.

Za vreme Drugog svetskog rata pozorište nije radilo, ali je već 2. januara 1945. godine doneta odluka o osnivanju Narodnog pozorišta “Sterija”.

Hroničari tog vremena zapisali su da veliku zaslugu za to imaju tadašnji predsednik Skupštine grada Mata Matejić, profesori Dimitrije Vučenov i Strahinja Kostić i pesnik Vasko Popa.

Do prve premijere čekalo se svega mesec dana. “Kir Janju”, prvu predstavu u oslobođenom Vršcu, odigranu 10. februara, režirao je Vladimir Savić, a scenograf je bio slikar Svetislav Vuković.

Izvor Juzni Banat

 

x

Takođe pogledajte

Nove led rasveta u ulici Žarka Zrenjenina kod katedrale (FOTO)

Postavlja se nove led sijalice i rasveta u ulici Žarka Zrenjenina kod katedrale.

Facebook