Odigrano drugo kolo prvenstva Grada Vršca i šah kluba Bora Kostić Vršac za 2018 godinu u šahu

U sredu 31.01.2018. godine odigrano je drugo kolo prvenstva Grada Vršca i šah kluba „Bora Kostić“ Vršac u šahu. I ovo kolo je bilo nepotpuno jer Petrović Lazar još uvek ne igra zbog bolesti. Ipak u preostalim partijama koje su igrane viđena je velika borba, bilo je naravno i grešaka i propuštenih šansi ali sve je to normalno u velikoj želji da se postigne pobeda.

Postignuti su sledeći rezultati:

  1. Grujić Slavoljub,mk 2124 – Petrovic Lazar,mk 2148  odloženoo zbog bolesti Petrovića
  2. Popov Zoran,mk 2093 – Mitrovanov Đorđe, 2151       = 0,5:0,5
  3. Zorić Savo,mk 2059 – Vojna Pau,mk 2038                    =    1 : 0
  4. Jovanović Slavko,mk 2039 – Milić Ilija,mk 1838         = 0,5:0,5
  5. Uzelac Čedomir,mk – Rankov Petar,mk 2117              = 0,5:0,5

Jedina odlučena partija kola odigrana je između mk Zorić Save i mk Vojna Pau. Paritja je bila relativno kratka i brza pobeda belog je posledica slabe igre u otvaranju jednog od najboljih igrača Ritiševa. On je crnima u želji da igra što agresivnije odigrao neprecizan potez c4 a to napredovanje pešakom ispostavilo se predstavljalo je greubu grešku nakon koje je ostao sa pešakom manje. Pokušavajući da traži spas u komplikacijama i improvizovanju nekakavog napada na belu rokadu i kralja, mk Vojna je crnim figurama izgubio koordinaciju između svojih figura, one su bile neharmonično razbacane po tabli, crni top je zalutao na h5 a lovac napravio putovanje Lg4-Le2-La6  i utrošio mnogo poteza da bi na kraju bio nemi posmatrač sa ruba table. mk Zorić dobro je iskoristio ove slabosti i zabeležio svoju prvu pobedu a pošto je mk Grujić odložio partiju sa Petrovićem koji nije mogao da igra zbog bolesti, sada je čelo tabele preuzeo mk Zorić sa 1,5 osvojenih poena iz prva dva kola.

Prema velikom broju remija moglo bi se pogrešno zaključiti da nije bilo velike borbe u preostalim partijama ali to nije nikako tačno.

mk Uzelac Čeda je odigrao nešto neaktivnije otvaranje belima i dao priliku ucrnom mk Rankov Peri da brzo izjednači pa čak možda da preiuzme i sasvim blagu prednost. Ipak, mk Uzelac je dobro nastavio i potez po potez popravljao svoj položaj da bi nakon nekoliko izmena pešaka i nepreciznih poteza crnog koji je odigrao tri uzastopna poteza svojim topom i vratio ga na kraju na početni položaj na a8, nastala pozicija u kojoj je mk Uzelac imao dobitak jer je mogao da iskoristi svoju otvorenu f liniju i osvoji pešaka na f7 pri tome razbijajući rokadni položaj protivnika i stičući odlučujuću prednost. On to nije primetio i iskoristio i partija je dalje tekla uz obostrano dobru igu i na kraju je kada su iscrpene sve mogućnosti uplovila u remi u dalekoj damskoj završnici.

Još je burniji bio remi između mk jovanović Slavka i sjajnog omladinca šah kluba „Bora Kostić“ Vršac mk Milić Ilije.  Mladi Milić nije najbolje odigrao otvaranje i kako mladost nema mnogo strpljenja on je u ranoj fazi partije žrtvovao kvalitet da dođe do igre. Ta žrtva sigurno nije bila opravdana i korektna i mk jovanović je postigao u jednom trenutku dobijenu poziciju koju je trebao da kruniše pravovremenim ulaskom svojim topom na sedmi red protivnika. Ipak, mk Jovanović je tu priliku propustio a mladi mk Milić je pokazao sav svoj talenat i aktivirao svoju damu i preostale dve lake figure i aktivnom igrom uz obilje taktičkih pretnji stigao do remija a bilo je i mogućnosti da čak on postigne pobedu. U ovoj oštroj partiji sa dosta obostranih grešaka možda je remi i bio najpravedniji ishod pa se oba protivnika posle partije ipak bila zadovoljna.

I remi u partiji iskusnih oprvotimaca šah kluba „Bora Kostić“ Vršac  mk Popov Zorana i mk Mitrovanov Đorđa bio je jako borben i sklopljen je tek u dalekoj topovskoj završnici. Beli mk Popov je žrtvovao jednog pešaka i postigao aktivniju igru ali je crni mk Mitrovanov vratio tog pešaka ali postigao sada on pozicionu prednost i aktivnijeg topa na protivničkom drugom redu. Osvojio je mk Mitrovanov pešaka ali to nije bilo dovoljno za pobedu pri preciznoj igri najstarijeg učesnika turnira i partija je završena remijem.

Sledeće kolo je na programu u subotu 03.02.2018. od 18 časova.

Sastaju se u trećem kolu:

  1. mk Vojna Pau – mk Popov Zoran
  2. mk Rankov Pera – mk Grujić Slavoljub
  3. mk Mitrovanov Đorđe – mk Uzelac Čeda
  4. mk Milić Ilija – mk Zorić Savo
  5. mk Petrović Laza- mk Jovanović Slavko

Evo i nekoliko fotografija sa veoma posećenog drugog kola.

20180131_21120520180131_21122720180131_211251

 

x

Takođe pogledajte

Nove led rasveta u ulici Žarka Zrenjenina kod katedrale (FOTO)

Postavlja se nove led sijalice i rasveta u ulici Žarka Zrenjenina kod katedrale.

Facebook