Dobra pokrivenost vakcinacijom u Vršcu sprečila “prelivanje” morbila iz Rumunije

Da nije bilo dobre vakcinacije u Vršcu i u Zrenjaninu, epidemija malih boginja bi se u Srbiju “prelila” iz Rumunije i Bugarske” , rekao je Ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U Rumuniji je, naveo je, od malih boginja obolelo 10.000 ljudi, a u Bugarskoj 5.000 ljudi.

Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja, kako kaže, prati šta se dešava u Srbiji, obezbeđene su dovoljne količine vakcina za zaštitu zdravstvenih radnika i njihova vakcinacija počela je u zdravstvenim ustanovama.

– Ova situacija ne može da se reši sama od sebe. Roditelji su slušali ‘umetnike’ koji nisu prošli pored Medicinskog fakulteta, a nisu slušali one koji se ceo život bave lečenjem ljudi, primetio je ministar.

On je ponovio da se epidemija malih boginja nikada ne bi desila da su roditelji slušali zdravstvene radnike, a ne pojedine estradne umetnike.

On je dodao da su obezbeđene su vakcine i za zaposlene u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj, gde je od malih boginja obolelo sedam zaposlenih i troje dece.

Imamo dovoljno vakcina za sve. Epidemija se ne može zaustaviti dok obuhvat vakcinacijom ne bude veći od 95 odsto“, rekao je ministar novinarima nakon obilaska Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

On je naglasio da zbog epidemije malih boginja, koja nije trebalo da se desi, zdravstveni sistem ima vanredne troškove, a da je taj novac mogao da se usmeri na lečenje dece.

Podsetio je da se zakon strogo primenjuje i da deca bez potvrde da su vakcinisana ne mogu u vrtić i u škole.

Rekao je i da MMR vakcina protiv malih boginja nema veze sa autizmom kako pojednici govore jer, kako je naveo, u Japanu sedam godina deca nisu vakcinisana, a povećan je broj dece sa autizmom.

Od malih boginja boluje 1.543 pacijenta

Od oktobra prošle godine u Srbiji, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovana su ukupno 1.543 slučaja malih boginja, među kojima je i beba stara 15 dana. Od tog broja, kod 745 laboratorijski je potvrđen u Institutu Torlak.

Najstarija obolela osoba ima 62 godine, a najveći broj obolelih je u ukrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

U saopštenju se navodi da je većina obolelih osoba (94 odsto) nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 34 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 194 obolele osobe.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra prosle godine i do 30. januara registrovano je 300 obolelih osoba.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Vršac, bioskop: Najnoviji „Ratovi zvezda“!

Bioskop centra „Milenijum“ prikazuje 19. i 20. decembra filmove „Ratovi zvezda – uspon Skajvokera“, završni ...

Facebook