Umesto pruća, ona za pletenje korpi i drugih ukrasnih predmeta koristi štapiće, a iz okoline Vršca je

U porodici Mirjane Baljak naše novine se recikliraju u čudesne dekorativne predmete. Za jednu ukrasnu saksiju potrebna su joj dva primerka novina i mnogo rada.

VEŠTE ruke Mirjane Baljak, iz sela Gudurica, kod Vršca, prave mala umetnička dela od starih primeraka “Večernjih novosti”. Umesto pruća, ona za pletenje korpi i drugih ukrasnih predmeta koristi štapiće napravljene od urolanih listova štampanih izdanja naših novina, koje kasnije premazuje lakom, kako bi dobili neophodnu čvrstinu. Njeni radovi danas krase mnoge vršačke domove, ali i nekoliko ambasada u Beogradu.

Pletenje je u početku bio Mirjanin hobi. Iz znatiželje je, kaže, na ovaj način počela da reciklira novine, koje su se samo gomilale, budući da se “Novosti” oduvek čitaju u njenoj porodici. Sada joj je to postao jedan od načina da popuni kućni budžet.

– Pre tri godine sam na internetu videla kako to rade Ruskinje, pa sam za svoje potrebe probala da pravim saksije i korpice. Kada sam se izveštila, poklanjala sam ih prijateljima i rodbini. Njima se to veoma svidelo, počeli su da me preporučuju svojim prijateljima i tako je sve spontano počelo – priznaje Mirjana.

Sada sarađuje sa nekoliko cvećara u Vršcu, a radove prodaje i na raznim manifestacijama. Najviše posla ima tokom velikih praznika – Nove godine, Božića, Dana zaljubljenih, Uskrsa… Tada pravi tematske ukrasne predmete, za koje inspiraciju nalazi svuda.

– Trenutno su aktuelna postolja za cveće u obliku sanki i Deda Mrazove čizme, venčići za vrata, dekorativne zvezdice i korpice sa novogodišnjim motivima – nabraja naša sagovornica.

Priznaje, međutim, da je mušterije najčešće pitaju koliki je vek trajanja njenih radova, s obzirom na to da su napravljeni od papira. Ona kaže – skoro, pa večno.

– Štapiće od novina najpre farbam akrilnom ili bojom za beton, a kada završim pletenje, predmet premažem akrilnim bezbojnim lakom. Tada dobije čvrstinu i bude zaštićen od vlage i sunca, pa može da izdrži veći teret i traje isto koliko i predmeti pleteni od pruća – objašnjava Mirjana.

Za izradu jedne korpice potrebno joj je oko dvoje novina, pa su se u prikupljanje hartije sada uključili i poznanici, koji znaju da se bavim ovim poslom.

ARANŽMANI ZA AMBASADORE

MIRJANA radi u OŠ “Moša Pijade” u Gudurici kao servirka. S obzirom na to da je ova obrazovna ustanova ušla u program ekoloških škola, te da se bave reciklažom, ona je često za njihove potrebe pravila papirne poklone. Tako su, između ostalih, ambasadori Slovenije i Makedonije, čiji se jezici uče u ovoj školi, dobili vino i cveće aranžirano u njenim korpicama.

Izvor Novosti

 

x

Takođe pogledajte

OFK Vršac gostovao u Pančevu

Fudbalska prvenstvena utakmica, 9 kolo Srpske lige Vojvodine,  Vršac je gostovao u Pančevu, poražen je ...

Facebook