Vatinski krugovi kod Vršca – praistorijski kalendar (Foto)

Dva identična mesta , jedno u Srbiji i drugo u Rumuniji u korelaciji sa Vršačkim bregom daju prastari astronomski kalendar i opservatoriju pomoću koje su davnašnji stanovnici ovih prostora odredjivali značajne dane u godini.

 

Novi Sad i Temišvar će 2021. godine biti evropske prestonice kulture, u akciji Evropske unije koja se održava od 1985. godine; naime, od 2021. godine će u ovoj akciji prezentovanja kulturnog i istorijskog nasleđa moći da učestvuju i zemlje koje nisu članice EU.

Pošto Srbiju, odnosno AP Vojvodinu i Rumuniju spajaju kulture i narodi praistorije i antike, istraživači i naši prijatelji Dorogostaisky Leonard i Marc Frincu iz udruženja Asociația ArheoVest Timișoara imaju ideju o zajedničkom projektu koji će tu vezu i da dokaže. Zamoljeni smo da snimimo izlazak Sunca prvo za letnju dugodnevicu 21. juna, a potom i zimsku kratkodnevicu, 21. decembra. Arheoastronomi iz Temišvara su izračunali da Sunce izlazi na samom „početku“ Vršačkih planina, odnosno u najdužoj noći se sakriva iza podnožja Guduričkog vrha, a potom se lagano penje prateći njegovu padinu, simbolično se kotrljajući uzbrdo.

26001417_2212735905407954_3166417904713135663_n

Veoma slična pojava je zabeležena i u Rumuniji, gde je kod identičnog arheološkog nalazišta moguće posmatrati isti prizor, što potvrđuje teoriju o krugovima kod Vatina kao praistorijskom kalendaru sa kojeg je bilo moguće posmatrati kretanje nebeskih tela, a potom preduzimati određene zemljane i druge radove, kao i sprovoditi rituale.
Nije slučajno to što zimska kratkodnevica, odnosno trenutak kada Sunce jača i dani bivaju sve duži, pada upravo na Božić po Gregorijanskom kalendaru, pošto se istog datuma u drevnom Egiptu slavilo rođenje Horusa, u Persiji rođenje Mitre, kod starih Slovena rođenje Koleda, a u hrišćanstvu Isusa Hrista; oni svi zajedno predstavljaju rođenje svetla iz tame najduže noći, a time i nade da će ovo solarno božanstvo oterati htonsko, i da će se time hladnoća i tama uskoro povući.

26167268_2213454008669477_8227220165270164913_n
Pravac izlaska Sunca. Vršišor (najmanji vrh) se sa krugova ne vidi od puta/ivice velikog rita, pa Sunce izgleda kao da izlazi kod padine Guduričkog vrha.

Oblaci i magla su nas prošle godine sprečili da snimimo ovaj prizor, pa smo ove godine bili uporni i čak tri noći zaredom smo čekali prvi zrak Sunca u ledenoj magli velikog rita. Čekanje se isplatilo trećeg dana! U nadi da će ostvarenje projekta ugledati svetlost dana (igra reči nije namerna), dali smo svoj doprinos moja malenkost i Andrija Ratković, Vladislav Petković, Dragoljub Gagi Majović,  Ferenc Fodor,  Vladimir Vučković i Cincar Kristijan, bez ikakve namere da bilo šta uvijamo u izmaglicu misticizma, da u priču mešamo druide itd. Ideja nam je bila bila da posmatramo prizor koji su hiljadama godina ranije posmatrali ljudi koji su pre nas živeli u okolini Vršca, kao i da pokušamo da zamislimo šta su u tim trenucima osećali. Rad će sledećeg leta biti detaljno predstavljen na naučnoj SEAC konferenciji u Gracu, Austrija.

 

x

Takođe pogledajte

Novi direktor Drugog Oktobra Vršac, Jovan Knežević

Diplomirani pravnik Jovan Knežević, aktuelni načelnik uprave Grada Vršca uskoro bi mogao biti imenovan za ...

Facebook