Kamerni hor “Raspevani profesori” – mini turneja u decembru (FOTO)

Kamerni hor “Raspevani profesori” – mini turneja u decembru

Kao i prethodnih godina,  decembar je bogat nastupima i koncertima koje nam nesebično daju horoljubci – “Raspevani profesori”.

Naime, protekla nedelja je pokazala veliko angažovanje pomenutog hora.

Prvi u nizu bio je nastup upriličen 9. decembra povodom festivala kolindi, božićnih pesama na rumunskom i drugim jezicima.  Tog dana je održan pravi praznik muzike, pored profesorskog hora, učestvovalo je još mnoštvo horova iz čitave Vojvodine,kao i iz susedne Rumunije. Festival je održan u pozorištu u Vršcu.

Decembra 14, održan je koncert “U susret Božiću”. Celovečernji koncert je priredio hor “Raspevani profesori”. Doživeli su posebnu čast pevajući u Ambasadi Češke Republike u Beogradu, pred visokim zvanicama i diplomatskim korom. Dešavanju su prisustvovali pojedini članovi Gradskog veća iz Vršca, na čelu sa gospođom Natašom Čonić Maljković, predstavnicom za kulturu. Koncertne numere bile su dočekane velikim ovacijama. Program je obuhvatio različite muzičke žanrove, a veče se završilo, naravno, numerom “Tiha noć” na češkom. Da bi čitav program bio što privlačniji i prijatniji, Raspevani su pored pevačkih istakli i druge svoje sposobnosti, kao što je gluma, recitovanje, a sve pod nadahnućem Raspevane tenorine – Jadranke Ćulum. Posebnu  pažnju privlačilo je oduševljenje i zadovoljstvo gospođe ambasadorke Češke Republike u Srbiji. Koncert je realizovan u sardnji sa Češkom Besedom iz Vršca.

Sledeće veče, 15.decembra, Raspevani su svojim kratkim nastupom sa dve prikladne kompozicije, ulepšali veče na Svečanoj akademiji “Blago pod kulom” u organizaciji SUBNOR-a iz Vršca.  Pored ovog hora, učestvovali su i drugi vršački horovi i umetnici, kao i dobitnici “Okrobarskih” nagrada.

Sa ponosom možemo reći da je učešće na festivalu duhovne muzike u Rumuniji, gradu Temišvaru u decembru, već tradicionalno za ovaj hor. Naime, 16. decembra, Raspevani su treću godinu zaredom otputovali na festival “Leru-i Doamne Ler”, koji se održava u grandioznoj katedrali u centru Temišvara. Za hor ovaj nastup je veoma važan i sentimentalno su vezani za njega. Po rečima jednog baritona hora, Raspevani se cele godine, zapravo, pripremaju i  raduju upravo ovom danu i sa radošću čekaju sledeći festival. Ovom prilikom su izvedene četiri duhovne numere: Agni partene, Pobedna pesma, kao i dve kolinde, La Vitleem i O ce veste.

Da pozitivna energija kojom pleni ovaj hor, kao magnet privlači mnoge slušaoce, kao i organizatore različitih manifestacija, svedoči činjenica da ovu  mini “turneju” hor “Raspevani profesori” ne završavaju ovde, već će učestvovati u velikom jubileju obeležavanja 40.godina od postojanja Hemijsko – medicinske škole u Vršcu.  Svečana akademija je u petak 22. decembra sa početkom u 18.30h u NP “Sterija” u Vršcu. Te, vaši Raspevani vas sa radošću pozivaju!

 

Ovo su bili nastupi u decembru, tako da ne čudi činjenica da hor godišnje ima preko 30 nastupa.

Raspevani horoljubci se lepo druže, sarađuju i vole, ali ako lepo pevate, pozitivni ste i želite da se još bolje osećate, dođite da pevate sa nama ili nas pratite na facebook i youtube kanalu.

Do sledećeg pevanja,

Vaši Raspevani!

x

Takođe pogledajte

Pored Vršca pronađena najstarija hrišćanska crkva na svetu

SVETO BRDO ŽIDOVAR Na oko pola puta između Vršca i Bele Crkve nalazi se četrdesetak ...

Facebook