NEOBIČNA PRIČA: Na Vršačkom groblju dva muža dele spomenik (FOTO)

Jelena Popović, rođena Dimić, jednu stranu nadgrobnog spomenika posvetila svom prvom suprugu Joakimu Manojloviću, a drugu drugom – slavnom piscu Jovanu Steriji Popoviću

Vrščani su svom slavnom sugrađaninu Jovanu Steriji Popoviću (1806–1856), ocu srpske drame, podigli dva spomenika. Jedan je u Gradskom parku, rad Rista Stijovića, po narudžbini arhitekte Dragiše Brašovana, a drugi na Pozorišnom trgu, ispred Narodnog pozorišta, koje nosi piščevo ime. Celu figuru kod čuvenog Jovana Soldatovića naručili su na postamentu potpisani „pozorištnici Jugoslavije” 1981. godine, u znak zahvalnosti velikanu, povodom 175 godina od njegovog rođenja.

U Vršcu i jedna osnovna škola nosi Sterijino ime, kao i jedna od najdužih ulica. Postoji i muzej posvećen njemu, otvoren u rodnoj kući, koju je njegov brat Đorđe zaveštao crkvi. Ipak, malo se zna za spomenik Steriji na Pravoslavnom groblju, koji mu je, kao svom drugom suprugu, podigla Jelena, rođena Dimić, pet godina starija od pisca.

Ovaj spomenik, pored glavne staze na Pravoslavnom groblju, samo petnaestak metara udaljen od crkve, posebno je zanimljiv, jer je Jelena jednu stranu nadgrobnog obeležja posvetila svom prvom mužu Joakimu Manojloviću, „sirotinjskom ocu pri magistratu vršačkom”. Na postamentu Joakimove strane spomenika, Jelenina rodbina je nakon njenog upokojenja dala da se iskleše: „Ovde leže zemni ostaci udove Jelene Popović, koja se dana 25. juna godine 1877. u večnost preselila.”

2

Inače, udovicom Jelenom Sterija se oženio 1849. godine, 14 godina pošto je njegova verenica Marta poginula od udara groma. Sterija na svojoj strani spomenika „gleda” prema gradu, niz Ulicu Zmaj Jovinu, na čijem je drugom kraju piščeva rodna kuća, koju je njegov brat Đorđe zaveštao Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Druga, Joakimova strana, okrenuta je na zapad, pa tekst na njoj, na prvi pogled, nije toliko upadljiv.

Na prednjoj strani su stihovi koje je Sava Pavišević, đakon kod tadašnjeg vršačkog episkopa Emilijana Kengelca i piščevog prijatelja, posvetio Steriji. On je, inače, i govorio na sahrani pisca. Zanimljivo je da se u blizini nalazi spomenik-piramida Sterijinom ocu, majci i njegovoj braći i sestrama. Na ovom obeležju piše da se „na 33 koračaji severno nalazi spomenik Jovanu Steriji Popoviću”. Spomenik Steriji i Joakimu Manojloviću jedini je ove vrste.

Protojerej Željko Stojić, vršački paroh, pomogao nam je u tumačenju uklesanih stihova koje je pomenuti đakon Pavišević darovao svom prijatelju. Napisao ih je na „slavenoserbskom koji je bio u dominantnoj upotrebi krajem 18. i 19. veku u obrazovanim slojevima srpske građanske klase u Vojvodini”.

– Boja u uklesanom tekstu polako bledi, ali sam ipak uspeo da razaznam stihove pesnika koje je posvetio Steriji, koji nemaju interpunkciju, pa ću vam ih kao takve i preneti: „Ko se rodi i umreti mora kosti trunu u grobnome mraku al duh leti vrh sunčevih dvora da u večnom ogleda se zraku Kaplji suzo ti pesmi zahvalna a na grobu ljubljenog pesnika te zalivaj zeleno busenje nek procveta mirisno cveće spomen lepi od naših suza”. Poznajem spomen-obeležja na Pravoslavnom groblju, ali spomenik sličan Sterijinom i Joakimovom nisam video – rekao je protojerej Željko Stojić, koji naglašava da je na vršačkom groblju sahranjeno mnogo velikana, koji su svojim radom obeležili čitave, ne samo naše, epohe.

Izvor Južni Banat

x

Takođe pogledajte

Prvenstvo Srbije za mlađe pionire

U Kruševcu je ovog vikenda organizovano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire(U14), gde su nastupili takmičari ...

Facebook