Ambasadorka Makedonije u poseti Vršcu (FOTO)

Ambasadorka Republike Makedonije Vera Jovanovska Tipko sa svojom delegacijom boravila je danas u poseti Vršcu. U gradskoj kući sa gradonačelnicom Vršca Draganom Mitrović razgovarala je o položaju makedonske nacionalne manjine u gradu i potencijalima za buduću konkretnu saradnju u različitim oblastima.

– Cilj današnje posete je analiza potencijala za unapređenje saradnje na lokalnom nivou zato što ja mislim da je najlakše i najbrže uspostaviti saradnju na lokalnom nivou. Moja poruka je uvek misli globalno deluj lokalno i u tom smeru sa gradonačelnicom Draganom Mitrović dogovorili smo konkretniju saradnju u oblastima kulture, turizma, zdravstvenog turizma, sporta, organizovanju konferencija- istakla je Tipko nakon razgovora u gradskoj kući.

Mitrovićeva je naglasila da je položaj Makedonaca u Vršcu na dobrom nivou ali da ima dosta prostora za unapređenje saradnje-Bilo je reči o saradnji u oblasti kulture ali i privrede. Lokalna zajednica nastaviće da podržava rad makedonske nacionalne zajednica i njenih udruženja- rekla je Dragana Mitrović

Visoka delegacija obišla je i Osnovnu Školu u Gudurici, gde grupa od 13 učenika od ove školske godine makedonski u redovnoj nastavi uči kao izborni predmet. Delegaciju ambasade Makedonije ispred- OŠ Moše Pijade- u Gudurici uz direktora i zaposlene dočekali su i mališani sa zastavicama dve zemlje, uz dobrodošlicu na makedonskom jeziku i tradicionalnu pogaču. Tradicionalni pozdravi i makedonski stihovi dočekali su goste i na školskoj table.

-Vršac je multikulturalna i multietnička sredina sa više od 20 nacionalnih zajednica koje žive ovde. Ako nekog želite da uvažite, ako želite da jedna zajednica ostvari sva prava koja imaju i ostali građani Vršca, onda je najbolji način za to omogućiti mu da očuva svoje nacionalne specifičnosti pre svega kroz učenje maternjeg jezika. Pravi primer za to je škola u Gudurici gde je jedan od izbornih predmeta u redovnoj nastavi učenje makedonskog jezika- istakla je ovom prilikom gradonačelnica Vršca.

Ambasadorka Tipko izrazila je zadovoljstvo činjenicom da su pripadnici Makedonske nacionalne manjine u prilici da uče i neguju maternji jezik u mestu u kojem žive.

-Ja bih rekla da je to najsnažniji most saradnje naše dve zemlje. Želim da pohvalim a naročito da ohrabrim izučavanje makedonskog jezika ovde u Gudurici zato što to doprinosi multikulturalnosti društva i razvoja društva. Trebamo da imamo svi jasnu viziju a ovo je odličan primer kako grad i škola u Gudurici i samo selo imaju jednu sinergiju- rekla je ambasadorka Makedonije u Srbiji.

U selu Gudurica živi najveći broj Makedonaca, kada je teritorija grada Vršca u pitanju, i tamo ova manjina čini čak 10 posto ukupnog stanovništva.

– Ja bih rekla da Vršac predstavlja specifičnu kulturnu riznicu koja spaja ravničarski duh Panonske nizije sa duhom Vršačkih planina, ima specifičnu geografsku poziciju, prirodne lepote. To je i multinacinalna sredina gde spada i Makedonska nacionalna zajednica koja nudi raznolikost potencijala za saradnju na lokalnom nivou između Makedonije i Srbije-dodala je Tipko.

Ambasadorka se u školi sastala i sa članovima Udruženja Makedonaca „Vardar“, koji su za ovu priliku pripremili tradicionalna nacionalna jela, a na kraju posete, delegacija je sa domaćinima posetila i muzej Roberta Hamerštila u Gudurici.

Izvor Južni Banat

x

Takođe pogledajte

Prvenstvo Srbije za mlađe pionire

U Kruševcu je ovog vikenda organizovano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire(U14), gde su nastupili takmičari ...

Facebook