Aleksandar Diklić u Salonu kod Porte

U ponedeljak, 4.12.2017.g.od 18h u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina 16, Vršac) Udruženje Tačka susretanja priređuje susret sa Aleksandrom Diklićem, autorom knjiga: “Beograd, večiti grad, sentimentalno putovanje kroz istoriju” (2013) i najnovije “100 senki nad Beogradom” (2017); u večeri učestvuju pored autora, Časlav Vasić, istoričar i Marija Vasić Kanački, profesor književnosti

Aleksandar Diklić (1970)

Rano bavljenje muzikom obeležio je studijskim radom u velikom broju muzičkih studija u Beogradu. Učestvovao je u produkciji većeg broja raznih projekata popularne muzike. Uz asistenciju beogradskog producenta i bliskog prijatelja, Miloša Pavlovića, samostalno je komponovao i realizovao instrumentalni album „Moja Aleksandrija“. Album je objavila beogradska izdavačka kuća „Komuna“, 1997. godine.
Diklić je sa svojom numerom „Jerusalim, Carigrad, Beograd“, uvršten u antologiju jugoslovenske instumentalne muzike „Okean“, u izdanju City Records-a.
Ima ćerku Lenu (2010) kojoj posvećuje svoje novije radove. Živi i radi u Beogradu.
Dobitnik je prestižne Nagrade Grada Beograda koja mu je, od strane Skupštine grada Beograda, dodeljena 17. aprila 2014. (za 2013, kategorija novinarstvo), kao i nagrade Beogradski pobednik, koja mu je od strane Privredne komore Beograda, dodeljana 24. juna 2014. Dobitnik je nagrade Zlatni hit liber 2014.
„Moja Aleksandrija“[уреди] „Moja Aleksandrija“ je jedna od najčešće emitovanih muzičkih dela na srpskim radio i TV stanicama, a note ovog albuma, svojom dramatičnom prirodom, podloga su velikom broju dokumentarnih i kulturno-obrazovnih programa. U projektu “Moja Aleksandrija”, učestvovala je veličanstvena Brankica Vasić Vasilisa.

Na albumu se nalaze numere:


1. Jerusalim,
2. Carigrad,
3. Beograd,
4. Aleksandrija,
5. Kosovska magla,
6. Nebeski grad,
7. Ogledala vremena,
8. Manastir,
9. U vremenu velike tuge,
10. Otac,
11. Gora.

„Beograd, večiti grad“ — TV serijal i knjiga[уреди] Aleksandar Diklić je autor filmskog serijala „Beograd — večiti grad“, koji je u okviru svoje produkcijske kuće Skordisk stvarao pune 4 godine.

Čak 27 epizoda u trajanju od 45 do 60 minuta, vode u duboko vreme srpske prestonice.

Uz asistenciju Nemanje Radulovića (montaža, kamera, animacija, fotografija), serijal su angažovanjem pomogli spikeri Goran Stojić i Žarko Obračević.

U ovom serijalu autor prikazuje istoriju rodnog grada, od perioda neolita, do današnjih dana. Brojni osvajači Beograda, prohujali su kroz ovaj serijal, svako ostavljajući po neki podatak za sobom.
„Beograd, večiti grad, sentimentalno putovanje kroz istoriju“ — knjiga

Dana 28. decembra 2013. u izdanju RTS-a i Skordisk-a, objavljena je, danas već kultna knjiga, Beograd večiti grad, autora Aleksandra Diklića. Knjiga je do avgusta 2017. godine doživela svoje 24. izdanje, i ostvarila nezapamćenu popularnost i pozitivne kritike stručne javnosti i publike. Od 2014. godine u prodaji je i ćirilično, a od 2015. i englesko izdanje knjige, obogaćeno i dopunjeno indeksom imena. Od 19. izdanja, samostalni izdavač knjige postaje produkcija Skordisk.

Rekli su o knjizi:
„O Beogradu i njegovoj burnoj istoriji je tu i tamo objavljeno neko poglavlje, ali nešto slično ovom poduhvatu nije zabeleženo ”
— Milan Vlajčić, filmski kritičar i komentator Blica

„Ovaj pošten i jasan pristup daje s jedne strane interesantnu, ali s druge strane veoma preciznu sliku prošlosti. Politička korektnost sa kojom autor opisuje susedne države i narode i njihovu ulogu u istoriji Srbije, uzdize njegovo delo na nivo opšte prihvaćenih evropskih standarda. ”
— dr Aleksej Timofejev, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije

„Monumentalni opus koji je ostvario autor oduševio me serioznim pristupom ovako složenom zadatku — prikazati grad kao glavnog junaka’, u njegovom višemilenijumskom trajanju.

Beograd je univerzalni Grad, Grad njegovih stalnih ili privremenih stanovnika, Grad njegovih građana, Grad onih koji su ga doživljavali kao svoj, Grad onih koji su zajedno s njim stradati na ovoj istorijskoj raskrsnici. Upravo ovu dimenziju nam izvanredno daje autor, bilo da se radi o poznatim istorijskim dešavanjima ili da se radi o ezoteriji, saznanjima koja su dostupna samo posvećenima.

— Jovan Mirković, muzejski savetnik Muzeja žrtava genocida

„Dok posmatramo drevne portrete, karte, mape, gravire, crteže i planove, uživamo u zanimljivoj i inspirativoj priči, grandioznoj po opusu, ali ipak dinamičnoj i po meri modemog čoveka. Beogradska enciklopedija nam pruža divnu i dugu šetnju kroz burne beogradske vekove. Nesvakidašnje, šarmantno delo, nezabeleženo u produkciji većih i bogatijih gradova Evrope i sveta. ”
— Dimitrije Nastić, publicista
„100 senki nad Beogradom“ — TV serijal i knjiga[уреди] Produkcija je Skordisk, autor Aleksandar Diklić.
Serijal 100 Senki nad Beogradom je novo autorsko delo Aleksandra Diklića, monumentalno delo po obimu, sadrži 100 emisija o biografijama ljudi koji su obeležili istoriju Beograda.

Knjiga je objavljena 14. juna 2017.

x

Takođe pogledajte

Prvenstvo Srbije za mlađe pionire

U Kruševcu je ovog vikenda organizovano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire(U14), gde su nastupili takmičari ...

Facebook