(FOTO) PAJINA NOVČANICA: Neverovatna činjenica o proslavljenom slikaru iz Vršca Paji Jovanoviću koju malo ko zna!

O proslavljenom slikaru Paji Jovanoviću zna se puno toga. Njegove napoznatije slike, privatni predmeti i stvari deo su zbirki muzeja u Vršcu, Beogradu i Novom Sadu kao i njegovog legata smeštenom u Beogradu. Ono što je malo poznata činjenica jeste da je Paja Jovanović, jedan od najvećih i najpoznatijih srpskih slikara, izradio i najlepšu novčanicu u istoriji naše numizmatike.

Reč je o papirnoj novčanici od tadašnjih 1000 dinara, koju je Narodna banka Kraljevine Jugoslavije izdala 1.decembra 1931.godine, a u opticaj pustila 1. januara 1933.

Na novčanici, Paja je oslikao lik kraljice Marije Karađorđević, i to na sonovu skica i studija, koje je radio između 1925. I 1927.godine. Te skice nalaze se u njegovom legatu u Beogradu. Bilo je to prvi put da se lik žene, istorijske ličnosti nađe na našoj novčanici – Na novčanici koju je osmislio naš najpoznatiji Vrščanin Paja Jovanović je istorijska ličnost kraljica Marija Karađorđević. Na vodenom žigu, koji se nalazi na sredini, prikazan je lik kralja Aleksandra Prvog, dok je na desnoj strani predstavljen orao u letu.

Na naličju novčanice, prikazane su dve žene – jedna sa srpom i snopom žita u ruci, a druga sa mačem i štitom sa državnim grbom. Paja je na novčanici kombinovao folklorne elemente i portret i ova novčanica se do danas smatra jednom od naših najlepše dizajniranih novčanica – kaže Ljiljana Bakić, kustos Gradskog muzeja u Vršcu.

Zanimljivo je i da su ovu novčanicu krivotvorci pokušali da falsifikuju čak 17 puta, ali su samo dva puta bili uspešni. Zbog falsifikovanja mašinskom štampom Stjepan Vidaković i Stjepan Šohinger 1937. godine osuđeni na dugogodišnju robiju.

Pajina hiljadarka je u upotrebi bila manje od 10 godina, do 1941. godine a zvaničnih podataka o tiražu nema, samo pretpostavka da je je štampano između 10 i 11 miliona komada.

Izvor Južni Banat

 

x

Takođe pogledajte

Prvenstvo Srbije za mlađe pionire

U Kruševcu je ovog vikenda organizovano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire(U14), gde su nastupili takmičari ...

Facebook