Akcija “Očistimo svet zajedno” u Vršcu

Već tradicionalno, Italijanska organizacija za zaštitu životne sredine Legambiente, u saradnji sa italijanskim kompanijama koje posluju u Srbiji i osnovnim i srednjim školama različitim akcijama pruža doprinos održavanju svetske akcije “Očistimo svet zajedno”.

Akcija se inače održava svake godine u septembru, a u Vršcu je održana sada, u novembru, u saradnji sa italijanskom kompanijom Paladio East i vršačkom gimnazijom Borislav Petrov Braca.

Ispred gimnazije učesnicima akcije podeljeni su kačketi, rukavice, džakovi i ostala oprema za čišćenje, odakle su se uputili ka gradskom parku.

Moto ovogodišnje svetske akcije “Očistimo svet” je “Naša zemlja. Naša planeta. Naša odgovornost”, a gimnazijalci su se vrlo rado odazvali pozivu za učešće.

“Radi očuvanja ekološke svesti i savesti, bitno je da održimo naš grad i prostor u kojem se nalazimo čistim. Mislim da mladi danas ne vode previše računa o tome, tako da su ove akcije veoma dobar pokazatelj da nam, pre svega, usmere pažnju na to da treba čuvati svoju okolinu, jer je to bitno za sve nas”, poručuje Luka Mrković, učenik II razreda Gimnazije Borislav Petrov Braca Vršac.

Njegova vršnjakinja Ana Marija Vit smatra da je ova akcija dobra stvar, i da što više mladih treba da se uključi: “Nažalost, mislim da nije uvek tako, ali da će se pod našim uticajem to poboljšati, i da ćemo uticati na sve druge generacije”.

“Gimnazija pokušava da decu zaista edukuje da brinu o životnoj sredini i da to prenesu i u svoje kuće, i uvek se javimo kad god imamo prilike i kad nam se neko obrati sa pozivom za učešće”, rekla je profesorka biologije u gimnaziji, Ružica Dan.

Iako italijanska kompanija Paladio East svoju odgovornost pokazuje proizvodnim procesima, standardima i procedurama, već sedam godina svoj doprinos daje i iniciranjem ovakvih akcija u Vršcu.

“Postoji samo jedan vrlo jednostavan razlog, i to je zato što nam je stalo da u kontinuitetu brinemo o životnoj sredini, a ovo je samo jedna od malih akcija u kojoj ne želimo da budemo sami, već da pozovemo, naročito mlade ljude, da podižemo svest, jer na njima je budućnost i oni su ti koji terba da nastave da se ponašaju odgovorno, onako kako ih mi danas učimo”, izjavila je Aleksandra Cvetković, direktorka logistike u ovoj kompaniji.

U Svetskoj akciji “Očistimo svet” svake godine se angažuje preko 35 miliona volontera u 130 zemalja, što je jedna od najvećih zajednica iz oblasti očuvanja životne sredine, čiji je cilj da motiviše građane, škole, preduzeća i lokalne samouprave da se pridruže u sprovođenju aktivnosti koje se bave očuvanjem planete.

Izvor RTV
x

Takođe pogledajte

Vršac, Promocija knjige dr Boris Stojkovski „Car Jovan Nenad“

Datum: Utorak, 28 Januar 2020 Vreme: 18:00 Mesto: Salon Gradske biblioteke 28. januara 2020. godine, ...

Facebook