Vršac: Održana tribina “Bez nasilja, molim!”

U prostorijama Udruženja Tačka susretanja organizovana je tribina pod nazivom: “Bez nasilja, molim”. Tema razgovora je bila “Škola (ne)osposobljava učenike da adekvatno reaguju u situacijama nasilja”, a organizator tribine bio je Omladinski klub Kultivator.

Namera organizatora bila je da tokom tribine preispitaju šta su glavni uzroci nasilnog modela ponašanja, u kojoj meri škole osposobljavaju učenike da adekvatno reaguju u situacijama nasilja i da li je saosećajnost među decom dovoljno prisutna, ali i da potraže moguća rešenja za neki od gorućih problema.

Iz ugla neurophijatara, nedovoljno bavljenje decom, neprilagođen obrazovni sistem i problemi koje deca imaju tokom emicionalnog razvoja, samo su neki od faktora za pojavu nasilja među decom:

“To je čitava lepeza emocija, od negativnih do pozitivnih, ali te negativne se v rlo lako oslobađaju, pogotovo ako nema ravnoteže sa ovim pozitivnim. Ako se ne bavimo decom, io ned pružimo im to osećanje sigurnosti, ako ih ne učimo razumevanju i međusobnoj podršcui, onda je taj negativni impuls vodeći”, objašnjava dr Dragica Stanojlović.

Govoreći iz svog višedecenijskog iskustva, učiteljica Marina Injac podsetila je da je vršnjačko nasilje postajalo i ranije, a da se sada samo mnogo više govori o njemu. U pitanju je kompleksan problem u čije rešavanje se mora uključiti celokupno društvo:

“Lično mislim da ne postoji čarobni štapić kojim se to može rešiti i izbrisati sa prostora bilo koje zemlje, niti sa planete očigledno. Škola je samo jedna kockica u slagalici, ali je neizbežna, jer deca zaista dosta vremena provode u školi, i škola sigurno ima veliki uticaj na to koliko nešto može da se podstakne ili suzbije”, dodala je Injac.

Gošća tribine, autorka predloga Aleksinog zakona dr Dragana Ćorić, istakla je da, osim strožijih kazni za roditelje i nasilnike, svoju odgovornost moraju preuzeti i nastavnici, psihološko-pedagoške službe i direktori škola

“Dve nedelje nakon usvajanja ovog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja svi direktori u Republici Srbiji osnovnih i srednjih škola su dobili dopis od Ministra da će biti momentalno smenjeni sa tih funkcija, ako ne reaguju na nasilje, odnosno ne prijave nasilje i ako se uopšte ne pobrinu ta to. Tako da je na neki određeni način taj segment našeg predloga zakona prihvaćen”, rekla je dr Ćorić.

Neophodno je još, dodala je dr Ćorić, formirati na lokalnim nivoima Koordinaciona tela za bezbednost dece u osnovnim i srednjim školama, i usvojiti zakon o dečijem ombudsmanu, a i pored obimnog nastavnog sadržaja, prosvetni radnici i školski timovi moraju pronaći vremena da se više posvete više deci i razgovaraju o problemima koji se dešavaju.

Kako je istaknuto na tribini, škole mogu uticati na smanjenje broja slučajeva nasilja, organizovanjem vanškolskih aktivnosti u kojima bi svako dete moglo da pronađe sebe i način da se ostvari, i izgradi zdrav stav o sebi i drugima.

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, Promocija knjige dr Boris Stojkovski „Car Jovan Nenad“

Datum: Utorak, 28 Januar 2020 Vreme: 18:00 Mesto: Salon Gradske biblioteke 28. januara 2020. godine, ...

Facebook