OSTAO U SRBIJI JER JE PATRIOTA: Ovaj Vrščanin je živi dokaz da se rad, trud i zalaganje UVEK isplate (FOTO)

U Vršcu trenutno posluje 570 mali preduzetnika, ali se proizvodnjom bavi mali broj njih. Male proizvodne firme poput one Boška Milinkovića koja se bavi proizvodnjom rezervnih delova za poljoprivredne mašine – su retke, a još je ređa situacija da je to i porodični biznis koji punih 30 godina razvijaju tri generacija.

Pre tačno 30 godina Boško Milinković u garaži počeo je da proizvodi prve delove za poljoprivredne mašine. Danas proizvodi čitave mašine. Ali ne sam. Veliki deo poslova i odgovornosti preuzeli su njegov sin Blagoje i unuk Vukašin, pa porodični biznis razvijaju i unapređuju zajedno. Boško kaže da je upravo to i bio njegov cilj.

– Ja sam pravio firmu za decu da bi ostali da žive i rade u Srbiji. Puno puta me nervira i ne mogu da shvatim da ljudi kažu detetu – ‘ajde završi tu školu pa pali negde u inostranstvo da radiš. Ja sam proputovao puno u svom životu, i znam da se u svetu možeš idenitifikovati samo po tri osnova – po imenu i prezimenu, po tome koliko imaš u novčaniku i odakle si. Ime i prezime uvek možeš promeniti, koliko imaš u novčaniku je takođe promenljiva stvar a ono odakle si – e to nikad ne možeš promeniti. To je stalna veličina. Zato je jako bitno očuvati taj patriotizam prema zemlji i pomoći svojoj deci da ostanu ovde i oni da čuvaju taj patriotizam, onda ne bi bila prazna sela ne bi bile puste njive i fabrike u Srbiji – kaže Boško Milinković.

Posle puno uloženog truda, posao se širio. Uskoro mu se u razvijanju porodičnog biznisa pridužio i sin Blagoje, koji kaže da nikada nije imao dilemu oko toga da li da nastavlja posao koji je započeo njegov otac ili da u inostranstvu započinje neki drugi, možda i unosniji.

-Nikada se to pitanje nije postavljalo – da li ću ostati , šta ću drugo raditi, to uopšte nisam ni pomišljao.Meni kažu Slovenci, Italijani sa kojima danas poslovno sarađujem da bi voleli kad bih ja kod njih radio, kada bi im bio tamo menadžer, direktor , dobru platu bi imao koliko radim ovde, a oni dobro znaju koliko napora i truda ulažemo da održimo naš posao- ali to meni nikada na pamet padalo nije, jednostavno Vršac i ovo preduzeće su moj život.Tako je od početak od 1993.godine kada sam počeo da radim, dan danas ne mislim drugačije. Gledam i da napravim ambijent i mogućnost da i moja deca ostanu ovde i da mogu da nastave da rade i razvijaju ono što je Boško započeo a ja nastavio.

U međuvremenu, posao se širio i unapređivao, pa porodica Milinković danas svoje mašine izvozi na tržišta u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj,Bosni i Hercegovini, Austriji i Nemačkoj. Osim svoje, izdržavaju i još 22 porodice, jer toliko u ovom trenutku imaju zaposlenih. Pred najmladjim Vukašinom, koji ima samo 23 godine sada su novi izazovi.

– Motiv da nastavim porodičnu firmu jeste to što su moj deda i moj otac izgradili dobru reputaciju – i poslovnu i porodičnu. Osećam potrebu i odgovornost da i ja to nastavim. I ne samo da nastavim već da unapredim – kaže Vukašin, koji već uveliko radi u porodičnoj firmi i zadužen je za dobar deo odgovornih knjigovodstvenih poslova.

– Kada neko otvori firmu i počne da radi, bez obzira kog oblika, najvažnije je da ne poistoveti svoje želje koje namiruje iz novčanika sa žiro računom firme – rekao nam je, na kraju razgovora, Boško Milinković upitan za savet kako da firma uspešno posluje i dugo traje.

Izvor Juzni Banat

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, Promocija knjige dr Boris Stojkovski „Car Jovan Nenad“

Datum: Utorak, 28 Januar 2020 Vreme: 18:00 Mesto: Salon Gradske biblioteke 28. januara 2020. godine, ...

Facebook