Odigran prvi krug četvrtfinala Jesenjeg kupa Vršca – borbene i zanimljive partije

U prvom krugu četvrtfinala „Jesenjeg kupa Vršca“ sastali su se preostalih osam takmičara plasiranih iz početnog kola sa šesnaest učesnika. Postignuti su sledeći rezultati:

  1. fm Đonin Boško – mk Zorić Savo                        =   1 : 0
  2. mk Mitrovanov Đorđe – mk Bućan Vlada         =   1 : 0
  3. mk Petrović Laza  – mk Đorđev Bojan               =  0,5:0,5
  4.  mk Grujić Saša  –  mk Rankov Petar                  =  0,5:0,5

Partije su bile sadržajne i uzbudljive a pre svega borbene.

Jedina partija koja je brzo remizirana je partija između mk Grujić Saše i mk Rankov Pere, koji su na taj način ostavili odluku za naredne krugove ovog kola.

U partiji fm Đonin – mk Zorić  crni je slabije odigrao otvaranje pokušavajući da iznenadi protivnika Francuskom odbranom i zapao u slabiju poziciju. Iako se mk Zorić uporno i dobro branio na kraju je ipak morao da pruži ruku a ostaje mu da u narednom krugu pokuša da poravna rezultat i izbori doigravanje po ubrzanom tempu za eventualni plasman u polufinale.

U sličnoj je situaciji i mk Bućan koji je izabrao da se brani varijantom Karo Kana u kojoj je narušio svoju pešačku strukturu a beli – mk Mitrovanov je zato igrajući na završnicu ponudio dame i što je moguće veći broj figura na izmenu. mk Bućan je ipak i sa tako smanjenim brojem figura pokušao da zakomplikuje, žrtvovao je jednog pešaka i stvorio neke pretnje usamljenom kralju belog. Ipak u vremenskoj oskudici mk Mitrovanov je pronašao put da svog kralja spase i realizovao je zatim materijalnu prednost.  mk Bućan sada kao i mk Zorić mora u drugom krugu da pobedi za ostanak u meču i da bi izborio pravo na doigravanje po ubrzanom tempu za eventualni plasman u polufinale.

mk Petrović je belim figurama stvorio bolju poziciju u završnici gde je imao nešto boljeg skakača od protivničkog lovca. mk Đorđev se hladnokrvno branio i bez obzira na dugotrajne pokušaje mk Petrovića lako postigao remi crnim figurama. Ipak, kasnije  u analizi,  mk Petrović je pronašao obilje motiva za igru na pobedu i čini se da ima za čim da žali.  U sledećem krugu će imati težak zadatak da crnima bar ne izgubi jer je mk Đorđev poznat kao igrač koji igra izuzetno čvrsto belim figurama i jedan je od oslonaca ekipe šah kluba „Bora Kostić“ Vršac baš kao i mk Petrović.  Ovaj meč ima najinteresantniji trenutni rezultat koji ostavlja sve mogućnosti za plasman u sledeći krug.

Drugi krug četvrtfinala koji će doneti odluku o polufinalistima je na programu u ponedeljak 20.11.2017.

Zahvaljujući zalaganju članu veća zaduženom za sport Grada Vršca g.Dejanu Santraču, šah klub „Bora Kostić“ Vršac će biti u finansijskoj mogućnosti da na ovom prvom Jesenjem kupu Vršca za koji želimo da postane tradicionalan, dodeli odličja (pehar i medalje) kao i simbolične novčane nagrade za prva četiri mesta.

Evo i nekoliko fotografija sa prvog kruga četvrtfinala odigranog 17.11.2017.

20171117_201727
Sa leve strane (vodi crne figure) mk Bućan Vlada a sa desne mk Mitrovanov Đorđe koji je pobedom u ovoj partiji obezbedio značajnu prednost pred drugi krug. Ipak, mk Bućan nije bez šansi za plasman u polufinale. Potrebna mu je pobeda prvo u drugom krugu četvrtfinala a zatim i u doigravanju, dok je mk Mitrovanovu u drugom krugu dovoljan i remi.
20171117_201750
Sa leve strane mk Đorđev Bojan koji vodi crne figure a sa desne mk Petrović Laza. Posle sadržajne partije ipak remi što ostavlja da se sve odluke donesu u drugom krugu gde je mk Đođrev u blagoj prednosti jer će sada on voditi bele figure i imati prednost prvog poteza.
20171117_201854
Do posmatrača sa leve strane fm Đonin Boško (bele figure)  a sa desne mk Zorić Savo. Posle uzbudljive partije prednost u drugi krug poneo je fm Đonin a mk Zorić je u istom položaju kao i mk Bućan – potrebna mu je pobeda da izjednači i obezbedi doigravanje po ubrzanom tempu. U drugom planu se vide mk Bućan i mk Mitrovanov zamišljeni nad svojom pozicijom.

Očekuje nas zanimljiv drugi krug i eventualna doigravanja po ubrzanom tempu u ponedeljak 20.11.2017.  nakon lčega će se znati ko se plasirao u polufinale i  obezbedio neku od nagrada, zadržavajući šanse da osvoji prvi „Jesenji kup Vršca“.

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Pored Vršca pronađena najstarija hrišćanska crkva na svetu

SVETO BRDO ŽIDOVAR Na oko pola puta između Vršca i Bele Crkve nalazi se četrdesetak ...

Facebook