Odigrano prvo kolo Jesenjeg kupa Vršca za 2017. godinu – nosioci prošli u četvrtfinale

U prvom kolu Jesenjeg kupa postignuti su očekivani rezultati i svi nosioci su prošli u sledeće kolo – četvrtfinale (QF) koje je na programu sledećeg vikenda (petak 17.11.2017. u 20h  i ponedeljak 20.11.2017. u 19h).

Partije su bile uzbudljive i sadržajne. Svi poraženi su pokazali dobru igru a pre svih veteran Zoran Popov koji i nije poražen već je predao meč mk Zorić Savi pri rezultatu 1:1 nakon dve sadržajne partije pune borbe koje su obe završene remijima. Zoran je u prvoj partiji došao do remija žrtvom skakača koja je podsetila na njegove mlade dane.

Sjajno je igrao i  mk Čeda Uzelac koji je u prvoj partiji koja je završena remijem bio nadomak iznenađenja i umalo poveo. Ipak prevladalo je iskustvo, fm Đonin je uspeo da tu prvu partiju uvede u remi rasplet,  a tok partije je pokazao da će Čeda u narednim sezonama biti jedan od ključnih igrača u ekipi Bore Kostića. U drugoj partiji mk Uzelac je belima igrao hrabro i napao svog protivnika. U veoma oštroj partiji fm Đonin je iskoristio oslabljeni rokadni položaj protivnika i zabeležio pobedu koja ga vodi u sledeće kolo. Čestitamo mk Uzelcu  na kvalitetnoj i hrabroj igri  i postignutom rezultatu.

Izuzetno je siguran bio mk Đorđev Bojan koji je lako savladao iskusnog protivnika, mk Vojnu Pau koji na žalost nije bio raspoložen za igru i u obe partije je rano ostajao bez velikog materijala – u prvoj partiji brzo je ostao posle otvaranja bez celog topa a u drugoj bez kvaliteta – pa je Bojan to lako realizovao i jedini odneo pobedu od 2:0 u drugo kolo.

mk Mitrovanov je dobio prvu partiju sigurno igrajući belima, zahvatajući prostor i stalno pojačavajući pritisak na poziciju mk Ovčarova. Ovčarov je odbrao Aljehinovu odbranu ali mu ona nije donela uspeh već pasivnu poziciju koju je uporno branio ali je na kraju morao da se pomiri sa porazom.

U drugoj partiji mk Ovčarov je odabrao  varijantu izmene u Španskoj partiji, otvaranje koje i sam mk Mitrovanov često primenjuje kao beli i  u kom je mk Mitrovanov brzo našao put ka izjednačenju i saglasili su se na remi u malom broju poteza što je mk Mitrovanova odvelo u drugo kolo.

mk Petrović Laza je posle remija i igre belima u prvoj partiji kojom i sam  nijie bio zadovoljan, u drugoj partiji zaigrao kako ume i iskoristio minimalne prednosti i neodlučnosti u igri mk Đurića pa je i mk Petrović  slavio minimalnim rezultatom i ušao u sledeće kolo.

mk Grujić je nakon pobede u veoma uzbudljivoj i oštroj prvoj partiji protiv mk Milića koji je igrao hrabro i imao u toj partiji većim delom sjajne šanse da igra na pobedu,  drugu partiju igrao čvrsto i sa očiglednom namerom da ne izgubi jer mu je remi bio dovoljan crnima u toj drugoj partiji za plasmn u sledeže kolo.  Uspeo je u tome i  iskusniji Grujić ide dalje a mladi mk Milić je još jednom pokazao da je izuzetan talenat i da ima i šahovsku snagu i talenat i lepu perspektivu.

mk Rankov je savladao mk Ratića u prvoj partiji nakon čega je u drugoj samo mirno održao izjednačenje a isto tako je postupio i mk Bućan protiv mk Slavka Jovanovića koji je u prvoj partiji u nešto slabijoj poziciji prevideo celog topa i znatno olakšao mk Bućanu da se plasira u drugo kolo.

Sada kostuir izgleda ovako:

Bole 16 cup_2017_QF

Očekuju nas zanimljivi mečevi četvrtfinala a  bele figure će voditi u prvim partijama četvrtfinala nosioci tako da će se sastati u petak 17.11.2017. sledeći takmičari:

1.fm Đonin Boško (1) – mk Zorić Savo (9)

2.mk Mitrovanov Đorđe (2) – mk Bućan Vldimir (7)

3.mk Petrović Laza (3)  – mk Đorđev Bojan (6)

4. mk Grujić Saša (4) – mk Rankov Petar (5)

Evo i nekoliko fotografija sa ovog lepog i zanimljivog takmičenja.

20171110_202508
Sala za igru tokom prvog kola – publika je sa pažnjom pratila partije
20171110_202535
Do posmatrača je sa leve strane (crne figure) mladi mk Milić Ilija a sa desne strane je mk Grujić Saša. Dalje od posmatrača ispod slike slavnog velemajstora Bore Kostića igraju mk Laza Petrović (u zelenom, vodi bele figure) i mk Đurić Đurica.
20171110_202552
Do posmatrača je sam za tablom mk Ovčarov Dragutin – njegov protivnik mk Mitrovanov je izašao na kratko jer je u prostorijama kluba u skladu sa Zakonom o sportu zabranjeno pušenje u svim prostorijama.  Za daljom tablom su mk Rankov Petar (sa leve strane, vodi bele figure) i mk Ratić Zoran (desno u prugastoj majici).
20171110_202623
Najstariji ali može se reći i jedan od najborbenijih učesnika, legenda vršačkog šaha čika Zoran Popov, majstorski kandidat koji vodi bele figure. Crne figure vodi mk Zorić Savo jedan od oslonaca takmičarske ekipe šahovskog kluba Bora Kostić Vršac. Posle velike borbe i izjednačenog rezultata čika Zoran je ustupio pravo nastupa u četvrtfinalu mlađem Zoriću, jer mu ne odgovaraju večernji termini u kojima se partije igraju – on je navikao da u to vreme već ide polako na spavanje kako dolikuje starijem gospodinu.
20171110_202637
Bliže do posmatrača sa leve strane (crne figure) je mk Slavko Jovanović a sa desne mk Bućan Vladimir (bele figure). Za daljom tablom su mk Popov Zoran i mk Zorić Savo.
20171110_202701
Do posmatrača sa leve strane mk Mitrovanov Đorđe (bele figure) a desno mk Ovčarov Dragutin (crne figure, ljubičasta majica). Stoji ( u crnom) mk Saša Grujić i posmatra partiju mk Rankov Petra sa kojim će se sastati u četvrtfinalu u borbi za prolazak u polufinale.
20171110_202723
Sa leve strane je mk Đorđev Bojan (bele figure) a sa desne mk Vojna Pau (crne figure).                  Na trenutno slobodnoj tabli koja se vidi u pozadini sastali su se fm Đonin Boško i mk Uzelac Čeda ali je ta partija počela nešto kasnije zbog obaveza mk Uzelca na poslu.
20171110_202746
mk MIlić Ilija (do posmatrača, crne figure) na potezu razmišlja. Crnima je stvorio oštru poziciju, mk Grujić mu je žrtvovao figuru sa obostranim šansama a mk Milić se nije najbolje snašao iako su u toj poziciji njegove šanse bile nešto veće.
20171110_202802
mk Laza Petrović je na potezu i razmišlja. On je osmislio ovaj turnir i pokazalo se da je postigao pun pogodak jer je interesovanje za turnir među igračima i odziv igrača veliki a sastav koji je okiupjlen je zaista jak za vršački šah – jedan majstor i petnaest majstorskih kandidata.                 mk Petrović je rezultatski najsupešniji igrač ekipe šah kluba „Bora Kostić“ Vršac u 2017. godini i ima dobre šanse da se ovde bori za najviši plasman pa i sam trofej.

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Upis novih učenika u Poljoprivrednoj školi Vršac

Delić atmosfere sa upisa đaka prvaka u Poljoprivrednu školu “Vršac”. Svim prvacima želimo da u ...

Facebook