SLOVENAČKI USRED BANATA: Osnovci uče jezik i putuju pod Alpe

Za osnovce u selu Gudurica već šest godina organizuje se dopunska nastava. Đaci jednom godišnje odlaze na ekskurziju u Sloveniju da usavrše jezik

SELO Gudurica, kod Vršca, nezvanično je najvinogradarskije selo u Srbiji, sa više od 1.000 hektara plantaža vinove loze. Po tome je poznato i van granica naše zemlje. Ovo malo mesto na jugu Banata specifično je i po tome što u njemu živi čak 15 nacija, a imaju tek oko hiljadu stanovnika. Najbrojniji su Srbi, a zatim slede Makedonci i Slovenci.

Posle Drugog svetskog rata ovde su najpre doseljeni vinogradari iz Slovenije, zbog čega glavna ulica i još dva sokaka nose imena – Otona Župančiča, Ivana Cankara i Franca Prešerna. Asimilacija i mešoviti brakovi su učinili svoje, pa sada tu živi tek pedesetak slovenačkih porodica, ali se ni danas one ne odriču korena.

Njihovi potomci poslednjih šest godina imaju priliku da u seoskoj OŠ “Moša Pijade” uče slovenački jezik, zahvaljujući Vladi Slovenije koja finansira dopunsku nastavu. Nastavnica Rut Zlobec iz Brežice, svake srede dolazi u Guduricu iz Novog Sada, gde sada živi, prevaljujući 300 kilometara u oba smera kako bi grupi od 12 guduričkih osnovaca držala časove.

Da nije divno raditi sa ovom decom, ne bih bila tu – sa osmehom odgovara Rut na pitanje da li joj je teško da toliko putuje. – Ovo je lep i dinamičan posao. Učimo slovenački uz pesmu i igru, listajući udžbenike i dečje časopise koje sam donela iz Slovenije.

U grupi ima mališana od tri do 12 godina. Među njima su i mali Guduričani, koji nemaju slovenačko poreklo. Tu su iz znatiželje da nauče nešto novo.

– Posebno je dobro što deca imaju mogućnost da svake godine idu na šestodnevnu letnju školu u Sloveniju, koju takođe finansira slovenačko ministarstvo. Za to vreme mogu bolje da nauče jezik, jer budu smešteni kod svojih vršnjaka – dodaje Rut.

OŠ “Moša Pijade” je jedina u Banatu u kojoj se uči slovenački. Zato je od njihovog ministarstva dobilo zahvalnicu.

– Ovakvo učenje kroz zabavu uveliko se primenjuje u Sloveniji. Zato želimo da uspostavimo saradnju sa jednom njihovom školom, što će omogućiti bolju nastavu – kaže Nenad Vasić, direktor škole.

Vasić dodaje da će uskoro i pripadnici makedonske manjine ponovo imati mogućnost da uče maternji jezik. Za ove časove, đaci se već prijavljuju, pa će ove školske godine oformiti grupu, dok bi dogodine mogla da se organizuje nastava iz ovog izbornog predmeta.

Izvor Novosti

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

UČENIK MARKO MLADENOVSKI NASTAVLJA DA NIŽE SPORTSKE USPEHE

Na opštinskom takmičenju iz atletike, koje je održano u četvrtak 28.04.2022. godine u Vršcu, učenik ...

Facebook