Promocija nauke i tehnike u Vršcu

U velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac učenici i profesori vršačkih srednjih škola uveli su danas Vrščane u magični svet nauke i tehnike, a sve u okviru programa osmišljenog sa idejom da se kroz izlaganje radova i prikazivanje ogleda da svojevrstan doprinos promociji nauke i tehnike.

Program “Magični svet nauke i tehnike” organizuje se povodom Svetskog dana nauke za mir i razvoj. Ovaj datum je u svetu prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine, a u Srbiji se obeležava od 2011. godine.

Pneumatske dizalice, pokretne šake, pijani bicikli, reakcije hemijskih elemenata, jednom rečju mnogo toga zanimljivog moglo je da se vidi na promociji nauke i tehnike u Kulturnom centru gde su glavni akteri bili đaci sve 4 vršačke srednje škole.

Trenutno smo doneli samo neke od modela koje smo pravili, kao što je maketa alarmnog sistema, igrica koja stimuliše pamćenje i proverava memoriju, lampu koja radi uz pomoć špriceva za menjanje boja, imamo muzičku kutiju i senzor za parkiranje, kaže Elena Stoikovski, učenica Školskog centra “Nikola Tesla”.

Naši učenici upravo sada utapaju satne osnove i postoje dva načina za to. Oni to rade putem električne energije, ali i klasičnim metodama, dodaje Uroš Božanić, profesor u Poljoprivrednoj školi Vršac.

Pažnju posetlaca privlači pokušaj voznje na takozvanom pijanom biciklu jer naočari koje učenik nosi simuliraju vožnju u pijanom stanju, a projekete iz saobraćaja zajednički realizuje Tehnička škola iz Bele Crkve i Poljoprivredna škola Vršac.

Ovo je kruna našeg rada kada je došlo do spajanja projekta i danas očekujemo simulacije i za bicikliste i za mlade vozače za što imamo simulatore, kaže Igor Ivašković, profesor TS Bela Crkva i Poljoprivredne škole u Vršcu, a učenica Milica Vlajić iz Bele Crkve dodaje da sve rade u sklopu nastave za bezbednost saobraćaja da bi učesnici znali kako da utiču na umor, alkohol, odnosno da ne treba nikada da voze umorni, drogirani ili pijani.

Mogu se ovde videti eksperimenti kojima se dobija hemijski vulkan, a tu je i hidraulična dizalica kojom se diže i spušta most i presa. Taj i dosta drugih radova izložili su đaci Školskog centra Nikola Tesla.

Ovakve manifestacije način su da se deci približi nauka pa je bilo dosta posetilaca, među njima i osnovaca.Tema ovogodišnjeg Svetskog dana nauke za mir i razvoj je “Nauka za globalno razumevanje”.

Izvor RTV

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, European Championship Club Cup u Temišvaru za uzrast starijih pionirki U15 (FOTO)

European Championship Club Cup u Temišvaru za uzrast starijih pionirki U15. Naše devojke se kao ...

Facebook