Petru Krdu je imao neiscrpnu energiju (Vršac – Novinar, pesnik, prevodilac, esejista, slikar i šta sve ne, Petru Krdu (1952–2011))

U vršačkom KOV-u koji je utemeljio i dalje vladaju njegov entuzijazam i volonterski rad, mi udahnjujemo novu životnu energiju, kaže dr Ana Krdu

Vršac – Novinar, pesnik, prevodilac, esejista, slikar i šta sve ne, Petru Krdu (1952–2011), nije bio prosečan građanin Vršca i sveta. Kako vreme prolazi, ime Krdua se, ne samo u Vršcu, sve češće pominje.

Svu svoju energiju danonoćno je posvećivao Književnoj opštini Vršac, simbolu grada, čiji je bio dugogodišnji predsednik i glavni i odgovorni urednik. Za Vršac se kaže da je jedini grad u Srbiji koji ima svoju književnu opštinu. Krdu je tvorac je široke lepeze naziva izdavačkih poduhvata, stvorio je 1986. godine i utemeljio već godinama prestižnu Evropsku nagradu za poeziju, čiji su dobitnici bili već afirmisana svetska imena, ili su to kasnije postali – Husto Horhe Padron, Vjačeslav Kuprijanov, Julijan Kornhauzer, Štefan Augustin Dojnaš, Tomas Transtremer, Čarls Simić, Tito Patrikije, Miodrag Pavlović, Roberto Musapi, Euženio de Andrade, Rajner Kunce, Tadeuš Ruževič, Pavo Haviko, Pol Maldun, Ana Blandijana, Vesna Parun, Adam Zagajevski… Godine 2001. podstakao je osnivanje Profesionalne pozorišne scene na rumunskom jeziku pri vršačkom Narodnom pozorištu „Sterija”, redovno je organizovao pesničke susrete „Sredom kod Sterije” i na nesvakidašnjim mestima: autobusu, vozu, avionu, u zatvoru, liftu, na Vršačkim planinama… Poznato je već da je od svoje novinarske plate odvajao novac za izdavačke potrebe KOV-a.
KOV ostavio u amanet supruzi
Doktorka Ana Krdu nastavlja misionarsku ulogu svoga supruga, a tim povodom dr Draško Ređep joj je rekao: „Petru vam je KOV ostavio na staranje”.– Prostor u kome KOV radi je isuviše mali, pa često na naše događaje ne možemo da pozovemo više gostiju. Nelagodno se osećamo kad treba u posetu da nam dođe neka visokorangirana pesnička ličnost iz zemlje i sveta. Petru je toliko energije ugradio u temelje KOV-a, da i dalje vladaju njegov entuzijazam i volonterski rad. Njegov život je bio KOV, a mi Književnoj opštini Vršac udahnjujemo novu životnu energiju – kaže dr Ana Krdu, i sama volonter, inače, predsednik Upravnog odbora ove jedinstvene asocijacije pisaca i ljubitelja pisane reči.

Ovom kulturnom pregaocu u čast, već šeste jeseni zaredom KOV se odužuje manifestacijom „Dani Petrua Krdua”. Ove godine program je obuhvatio dečju likovnu radionicu u Ateljeu „Morariu”, potom „KOV kroz pisane medije”– izložbu novinskih članaka naših i stranih novina i časopisa o aktivnostima Književne opštine Vršac, koju je otvorio Draško Ređep, glavni urednik KOV-a, promociju zbirke lirskih eseja i zapisa Petrua Krdua „Druga istorija bića”, kao i okrugli sto na temu „Vršac – grad sa pesničkim magnetom”. Omaž svestranom stvaraocu se nastavio u njegovoj spomen-kući izložbom knjiga koje je on preveo sa rumunskog i francuskog jezika. To je poseban ambijent u kome se nalazi biblioteka od nekoliko desetina hiljada knjiga na srpskom, rumunskom, francuskom, engleskom, nemačkom jeziku… Tu je i prepiska sa poznatim književnicima iz celog sveta. Autor izložbe pod nazivom „Beograd – Bukurešt, a preko Pariza” je Gabrijel Babuc, pesnik i profesor iz Pančeva, koji je samo nekoliko sati pre pesnikovog odlaska u večnost, zajedno sa njim radio na jednoj knjizi. Dvadeset deveti broj časopisa „Kovine”, koje je Krdu osnovao, predstavio je glavni urednik dr Draško Ređep. Bila je to prilika za podsećanje da je KOV, na inicijativu Krdua, objavio sabrana dela Jovana Sterije Popovića na srpskom jeziku, a „Rodoljubaca” na francuskom i engleskom. Neostvarena mu je želja i da budu u raskošnijem izdanju, za šta nikada nije bilo dovoljno novca.

Predstavljena je i Krduova knjiga eseja „Druga istorija bića”, pa se prvi put o njemu saznalo kao o esejisti, kao što se malo znalo da je bio posvećen i likovnom stvaralaštvu, o čemu je pisao nekadašnji urednik „Politike” Radovan Popović u knjizi „Srpski pisci slikari”.

Evropska nagrada za poeziju Književne opštine Vršac, koja je pronela ime KOV-a i Vršca širom sveta, jedan je od posvedočenih podviga i pronicljivosti njenog dugogodišnjeg predsednika Petrua Krdua. Zahvaljujući njoj u Vršac su došli najveći pesnici sa svih meridijana. O gradu se godinama u svetu priča i piše, jer tu živi Književna opština Vršac, čije su se generacije ovdašnjih vođa time hvalisale pred domaćim i stranim gostima, dok su KOV i njegovi brojni članovi od 2003. godine u neuslovnom prostoru (najpre u foajeu pozorišta), već godinama na mansardi od oko 50 kvadrata u građevini „Bahus”, u kojoj je leti zagušljivo, a zimi ledeno. Bolji uslovi za rad je jedna od najvećih i neostvarenih želja Petrua Krdua, mada je obasipan obećanjima.

Izvor Politika

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Nenad Baroš GODINA INVESTICIJA I PROBOJA NA TRŽIŠTU

Za zaposlene u Enološkoj stanici Vršac 2019. godina protekla je u skladu je sa očekivanjima. ...

Facebook