Izložba: „Moj život je moja poruka – Mahatma Gandi“

  • Datum: Petak, 03 Novembar 2017
  • Vreme: 18:00
  • Mesto: Velika galerija

Gandijev nacionalni muzej iz Nju Delhija i Ambasada Indije u Beogradu u saradnji sa Kulturnim centrom Vršac organizuju izložbu fotografija „Moj život je moja poruka – Mahatma Gandi“.

„Ti moraš biti promena koju želiš videti u svetu“, govorio je Mahatma Gandi, veliki pobornik ideje nenasilja. Jedan je od osnivača savremene indijske države i ubraja se u najfascinantnije ličnosti XX veka. Njegov nenasilni istup protiv diskriminisanja u Južnoj Africi i Indiji, zajedno sa učenjem koje je rezultiralo iz toga, učinili su ga jednim od najbitnijih uzora čovečanstva. Detalji iz njegovog života mogu se videti na izložbi originalnih fotografija koje svedoče o njegovom liku, delu i porukama.
Izložba će biti otvorena 3. novembra u 18h, u Velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac, a moći će da se pogleda do 9. novembra.

inspiring-Gandhi-quotes-Happiness

Mahatma Gandi „Moj Život je Moja Poruka“
Produkcija: Gandijev Nacionalni Muzej i Ministarstvo Inostranih Poslova Indije, Odsek Javne Diplomatije Nju Delhi

„Mi u Južnoj Africi mnogo dugujemo Gandiju zbog njegovog 21-godišnjeg prisustva među nama. Njegov uticaj se odrazio na naše oslobodilačke borbe širom afričkog kontinenta tokom dobrog dela 20. veka. Njegova filozofija je nemalo doprinela mirnoj transformaciji u Južnoj Africi i u zalečenju destruktivnih ljudskih podela izazvanih gnusnim aparthajdom… Nazvao sam ga ’svetim ratnikom’ zbog načina na koji je kombinovao etiku i moral sa čeličnom voljom koja je odbijala kompromise sa ugnjetačima“.

Nelson Mandela
Je vodio Južnu Afriku tokom njene istorijske tranzicije u multi-rasnu demokratiju tokom 1994. godine i postao je prvi Predsednik post-aparthajdovske Južne Afrike.

„Tokom svoje istorije, čovečanstvo je stvaralo podele – neke su bile veoma gadne, a neke veoma preteće. Podele za koje se Mahatma Gandi borio da prevaziđe bile su ne samo gadne, već i duboko ukorenjene. Kroz ’Satjagrahu’ on je pronašao uspešan metod da prevaziđe ove podele… I ja sebe smatram sledbenikom i učenikom Mahatme Gandija.
Hteo bih da istaknem sledeće: molim vas ne prisvajajte Mahatmu Gandija, i nemojte ga ograničavati samo na Južnu Afriku i Indiju. Njegov uticaj se osetio širom celog sveta“.
Leh Valensa
Bivši Predsednik Poljske, Dobitnik Nobelove Nagrade za Mir, i aktivista za ljudska prava.

„Kako sam se sve više udubljivao u Gandijevu filozofiju, moj skepticizam vezan za moć ljubavi je polako nestajao, i po prvi put sam shvatio njenu moć na polju društvenih reformi… Gandi je verovatno prva istorijska ličnost koja je Isusovu etiku ljubavi uzdigla iznad puke interakcije između pojedinaca, i od nje načinila moćnu i delotvornu društvenu silu širokih razmera. Ljubav je za Gandija bilo moćno oruđe za društvenu i kolektivnu transformaciju“.
Martin Luter King Mlađi
Pobornik pasivnog otpora tokom Pokreta za Građanska Prava u Sjedinjenim Američkim Državama; Dobitnik Nobelove Nagrade za Mir 1964. godine

Nenasilje uspeva samo onda kada živo verujemo u Boga. Buda, Isus, Muhamed – svi oni su bili borci za mir na svoj način“.
Haridžan: 28. januar 1939.

Molitva nije samo puko pomeranje usana. Ona mora da dođe do izražaja i kroz dela“.
Haridžan: 21.4.1946, strana 94.

Ne želim da moja kuća bude opasana zidom sa svih strana, a da moji prozori budu zatarabljeni. Želim da kulture svih zemalja duvaju poput vetra oko moje kuće što je moguće slobodnije. Ali odbijam da me ijedna od njih oduva s nogu“.
Mlada Indija: 1. juni 1921.

Zar nenasilje i istina nisu poput blizanaca? Odgovor je jedno nedvosmisleno ’ne’. Nenasilje je usađeno u istini, i obrnuto. Stoga se kaže da su oni lice i naličje jednog te istog novčića. Jedno je nerazdvojivo od drugog. Ove dve reči se možda drugačije pišu, ali vrednost im je ista“.
Haridžan: 13. juli 1947.

 

inspiring-Gandhi-quotes-Gentle-shake

 

Najlepši citati Mahatme Gandija

 

Širom sveta je poznat pod nadimkom Mahatma, što na sanskritu znači „velika duša“. U Indiji su ga zvali još i „bapu“, što znači otac. Britanci su ga hapsili mnogo puta, a robijao je u Južnoj Africi i Indiji. Njegova pobeda nad britanskim imperijalizmom inspirisala je mnoge građanske pokrete u svetu.

 

• Gde ima ljubavi, ima i života.

• Najbolji način da pronađete sebe jeste da izgubite sebe tako što ćete pomagati drugima.

• Slabi nikad ne mogu da praštaju. Praštanje je osobina jakih.

• Oko za oko, i cela planeta bi bila slepa.

• Živi kao da ćeš umreti sutra. Uči, kao da ćeš živeti zauvek.

• Ne gubite veru u čovečanstvo. Čovečanstvo je okean. Ako je nekoliko kapi u njemu otrovno, okean će ostati čist.

• Možete da me bacite u lance, da me mučite, da mi uništite telo, ali nikada nećete zarobiti moj um.

• Da nemam smisla za humor, odavno bih izvršio samoubistvo.

• Kukavica ne može da oseti ljubav; to je privilegija bogatih.

• Tražim samo ono dobro u drugim ljudima. I ja imam mana i mislim da ne bi bilo u redu da ih ističem kod drugih.

• Siromaštvo je najgori oblik nasilja.

• Istina istrajava, čak i ako nema javnu podršku. Ona je samoodrživa.

 

inspiring-Gandhi-quotes-Live-learn

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Nove led rasveta u ulici Žarka Zrenjenina kod katedrale (FOTO)

Postavlja se nove led sijalice i rasveta u ulici Žarka Zrenjenina kod katedrale.

Facebook