I “mobilnim” leče psihičke probleme iz Vršca

Slobodan Cvijović iz Vršca pobedio na takmičenju mladih inovatora Evrope, u oblasti “zdrav život”.

DOMAĆA mobilna aplikacija “Krug zdravlja”, koja je namenjena prepoznavanju i rešavanju mentalnih problema kod mladih, dobila je nagradu za najbolju aplikaciju u oblasti “zdrav život” na evropskom takmičenju za mlade inovatore. Autoru Slobodanu Cvijoviću iz Vršca nagrada će biti uručena u decembru, na ceremoniji u Gracu, u Austriji.

Projekat “Krug zdravlja” se, kao jedini predstavnik Srbije na ovogodišnjem takmičenju, našao među 17 nagrađenih u konkurenciji 144 projekta iz cele Evrope. Uspeh je, smatra Cvijović, još veći kada se zna da je o pobednicima odlučivao žiri sačinjen od 61 člana iz čitave Evrope, koji su glasali putem interneta, i 24 eksperta iz sveta, koji su birali pobedničke projekte na licu mesta.

– Imajući u vidu da jedna od četiri osobe u Srbiji ima probleme sa mentalnim zdravljem, aplikacija je dizajnirana tako da obrazuje, informiše i pruža podršku, i, što je najvažnije, bude dostupna bilo gde i u bilo kom trenutku – objašnjava Cvijović. – Namenjena je mladim ljudima sa mentalnim tegobama i svima koji žele da unaprede svoje mentalno zdravlje, a zbog udaljenosti nemaju pristup profesionalnoj pomoći ili jednostavno žele da ostanu anonimni.

Stručne tekstove pišu iskusni psiholozi iz Udruženja za podršku ljudima sa neurozom “Herc” iz Beograda, u okviru kog aplikacija i funkcioniše. Tim njihovih stručnjaka je na raspolaganju svima koji se putem aplikacije obrate za pomoć. Na taj način pomažu i onima koji imaju socijalnu anksioznost i strah od ljudi, te zbog prirode problema ne mogu lično da im se obrate.

Izradu aplikacije su, između ostalih, podržali i Ministarstvo sporta i omladine, Kancelarija za mlade Beograda i Delegacija EU.

INSTALIRANjE

APLIKACIJA “Krug zdravlja” se može besplatno instalirati na svim pametnim telefonima. Nudi tehnike za prevazilaženje određenih stanja, psihološke testove, video-radionice, forume, segment pitajte psihologa i – garantuje anonimnost.

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

MK Fintel Wind kod Vršca otvara svoj treći i najveći vetropark u Srbiji „KOŠAVA 1“

SVEČANO OTVARANJE NAJVEĆEG VETROPARKA KOMPANIJE MK FINTEL WIND MK Fintel Wind, zajednička kompanija italijanske Fintel ...

Facebook