Uskoro izgradnja novog groblja na Pavliškom putu

Na vršačkom groblju mesta za sahranjivanje skoro da više nema. Ovaj problem trebao bi uskoro da bude rešen jer je Skupština Grada na poslednjoj sednici donela plan detaljne regulacije novog vršačkog groblja i usvojila predlog o lokaciji, što su prvi koraci u realizaciji čitavog projekta.

Novo groblje u Vršcu prostiraće se na 10ha, na Pavliškom putu, sa desne strane, između dve pružne rampe na putu ka Zrenjaninu, potez Jarak i Dolina.

Zemljišne parcele trenutno su u vlasništvu 30 Vrščana. Sa obzirom da je izgradnja novog groblja više nego hitna, Skupština grada će već na sledećoj sednici dontei odluku o kupovini parcela neposrednom pogodbom, da bi se postupak ubrzao. Paralelno se radi i na planskim dokumentima odnosno projektu.

Novo groblje, osim parcela za grobna mesta, podrazumeva i kompletnu novu infrastrukturu, odnosno prilazni put, upravnu zgradu, garaže, ostave za tehniku, mašine i alate. Biće izgrađena i nova kapela, veliki parking prostor, kao i komercijalni objekti namenjeni prodaji cveća, sveća i pogrebne opreme. Krajnje istočno je restoran sa distributivnom kuhinjom.

Na planiranom prostoru za sahranjivanje, može se smestiti od 3800 do 6700 grobnih mesta, u zavisnosti od načina sahranjivanja. Izgradnja grobnica je planirana na grobnim poljima uz primarne i tercijalne aleje. Prema prvim procenama ovo je dovoljno grobnih mesta za narednih 20 godina, jer se u Vršcu na godišnjem nivou obavi u proseku oko 500 sahrana.

Na novom groblju u Vršcu sahranjivaće se se svi građani bez razlike u veroispovesti. ali se pojedine parcele isto tako mogu nameniti određenoj veroispovesti, iako za to za sada nema većih potreba jer na postojećem rimokatoličkom groblju ima slobodnog prostora za sahranjivanje u periodu od narednih 15 godina, a na postojećem muslimanskom i nazarenskom groblju ima slobodnog prostora za sahranjivanje u periodu od narednih 20 godine, dok je evangelističko i jevrejsko groblje pasivno – nema sahrana.

Izvor Južni Banat

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Počinje velika akcija sadnje drveća u Vršcu

Grad Vršac počinje veliku akciju sadnje drveća “Posadi drvo, negujmo ga zajedno”. Ukoliko želite da ...

Facebook