Vršački „Pigmalion“: Vrsna predstava otvorila festival

Vršačka pozorišna jesen otvorena je ove godine sa vršačkim izvodjenjem Šoovog „Pigmaliona“. Ne samo kao premijera na početku festivala već kao i predstava koja je pomerila granice vršačke scena. Nakon proboja sa fenomanelim „Edmundom Kinom“, nova predstava vršačkog teatra donela je ne samo odličnu predstavu već i vrščanima i gostima predstavila sasvim novo lice vršačkog pozorišta. Premijeru je otvorio proslavljeni reditelj Dejan Mijač, a prisustvovali su gradonačelnica gdja. Mitrović i predsednik skupštine grada g. Nenad Baroš, i druge zvanice.

Izuzetno profesionalno odigrana i režirana, predstava je deo novog vidjenja pozprišta „Sterija“ koje je pod novom upravom sa dve odlične predstave počelo da snaži i pokazuje agilne umetničke tendencije. „Pigmalion“ je predstava koja predstavlja novi kurs vršačke scene. Režiser Nenad Gvozdenović je uspeo da jednu predstavu bazirano na isključivo čarima i nedaćama engleskog jezika prenese na naše prilike i odlično prilagodi srpskom jeziku, i samu prestavu odlično izvede.

Sam komad je jedno od najpoznatijih dela Bernarda Šoa, i priča o sociološnom eksperimentu jednog profesora, pripadnika višeg staleža, Henrija Higinsa kojeg veoma vešto tumači Ivan Djordjević koji preuzima na sebe da jednu devojku nižeg staleža, prodavačicu cveća, Elizu Dulitl koju igra Neda Grubiša, pretvori u roku od šest meseci u damu iz visokog društva. Komad je pretočen u film iz 1938. sa Lesli Hauardom i Vendi Hiller ali i u daleko poznatiji mjuzikl iz 1964. godine „My Fair Lady“ koji je postao jedan od najboljih filmova svog vremena. Ovo dvoje naših glumaca imali su nezahvalan zadatak da da se uhvate u koštac sa ulogama koje su – na filmskom platnu – tumačili vanserijski Reks Herison i Odri Hepbern.

Ovo dvoje naših glumaca uspeli su da svojom glumom sasvim učine da se zaboravi filmska verzija komada i da se ova veoma interesantna priča čini sasvim novom i nezavisnom od već navedenog filmskog ostvarenja, te da delu daju klasični, i veoma kvalitetan pozorišni izgled. Higinsovu domaćicu, gospodju Pirs igra izuzetna Vanja Radošević koja je uspela da dočara prvo šok pridošlicom u domaćinstvu – gospodjicom Dulitl – a kasnije da na nju gleda sa gotovo majčinskom pažnjom i odobravanjem. Vanja je svoje majstorstvo već pokazala u „Edmundu Kinu“. Higinsov prijatelj pukovnik Pikering je u veoma dobrom izvodjenju Srdjana Radivojevića, koji je izdigao ulogu na nivo da bude druga glavna muška uloga pored Higinsa.

Gospodju Higins igra vrsna Sonja Radosavljević, a njenu luckastu sluškinju fenomanalna Monika Boldovina Bugle, koja je svojom neverovatnom energijom prosto krala scene od glavnih glumaca. Zatim dolazimo do uloge gospodina Dulitla, oca glavne junakinje kojeg je Dragan Džankić doveo do toga da praktično ukrade svaku scenu u kojoj se pojavi od glavnih junaka. Njegovo izvodjenje uspelo je da pridobije publiku kojoj je postao ujedno i omiljeni lik u ovoj predstavi.

Tu su još i Dojna Petrović i Jovana andrejević koje su se veoma dobro snašle u svojim ulogama, kao u ostalom i Milan Zarić koji je preneo svoju energiju na scenu dajući svojoj ulozi Fredija izraziti pečat i mladalaštvo koju uloga iziskuje, a sve u kostimima Sofije Lučić.

Za kraj smo ostavili ono što smo videli na samom početku, a to su scenski efekti koji do sada nisu vidjeni na vršačkojs ceni. A to je pljusak. Pravi pravcati pljusak koji je padao na početku predstave!

I za tehničko osoblje postoje samo reči hvale.

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, RONALD ZELIGER: Opredeljenost nemačkih kompanija za Srbiju nepromenjena

Proces deglobalizacije u pojedinim sektorima, kojem je posebno doprinela kriza izazvana korona virusom, može biti ...

Facebook