Pametni telefoni će NESTATI, a Epl, Gugl, Majkrosoft i Fejsbuk utrkuju se ko će da ih UBIJE

Ovo su tiha vremena. Od aprila do juna najveće tehnološke kompanije predstavile su svoje velike vizije za narednih godinu dana.

Fejsbuk je krajem aprila održao konferenciju F8, nakon toga je usledio Microsoft Build, zatim konferencija Google I/O, a sve se završilo Eplovom konferencijom Worldwide Developers. Amazon ne organizuje ovakve manifestacije, ali je u tom periodu ipak uspeo da predstavi nove Amazon Echo pametne zvučnike.

Međutim, tu nije kraj uzbuđenjima. Ove jeseni, Epl je predstavio novi model ajfona – Ajfon X, povodom desete godišnjice postojanja ovog uređaja, Gugl moderniju varijantu pametnog telefona Pixel, a očekuje se i Majkrosoftova konferencija za medije posvećena “Surface” računarima, koju svake godine održava krajem oktobra.

Međutim, pažljivom posmatraču neke stvari nisu mogle da promaknu.

Napad tri giganta na duopol

Iako Epl i Gugl danas možda dominiraju na tržištu pametnih telefona, tehnologije kao što je proširena stvarnost (AR) nude potpuno nove platforme na kojima nema jasnih pobednika. Zbog toga Amazon, Majkrosoft i Fejsbuk, koji nemaju mobilnu platformu, čine sve što je u njihovoj moći da ubrzaju kraj pametnog telefona, a samim tim i “duopol” Epla (IOS) i Gugla (Android).

Proširena stvarnost podrazumeva informaciju projektovanu u naše vidno polje, tehnologiju koja digitalni svet “ubacuje” u naše oči i uši onda kada nam zatreba. Zašto da nosite telefon ,kada Netlix i WhatsApp “lebde” ispred vas?

Amazonova Alexa je prvobitno zamišljena kao digitalni glasovni asistent, ali zbog činjenice da postoji virtuelna “osoba”, koja vas obaveštava o vremenu i meteorološkim prilikama, definitivno može da se svrsta u domen proširene stvarnosti. Majkrosoft ima “hologramske” naočare HoloLens, Fejsbuk i Snepčet ugradili su proširenu stvarnost u kameru. Čak je i Medžik lip, startap kompanija koju finansira Gugl, uverena da njihove naočare, koje još nisu puštene u prodaju, imaju šansu da postanu nova platforma.

Odgovor “Epla” i “Gugla”

Foto: Mike Nelson / EPA;

Svesni opasnosti, Epl i Gugl ne sede skrštenih ruku.

Eplov ARkit je sistem za ubacivanje proširene stvarnosti u aplikacije za ajfon posredstvom kamere ugrađene u telefon, a Gugl radi na projektu za proširenu stvarnost Project Tango.

Na neobičan način, odlazak u defanzivu gotovo da tera Epl da zameni ajfon: ukoliko uspeju da naprave sledeću veliku hardver platformu, to znači da Amazon neće uspeti sa Aleksom, a Majkrosoft sa HoloLensom.

Izvor Blic

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Prvenstvo Srbije za mlađe pionire

U Kruševcu je ovog vikenda organizovano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire(U14), gde su nastupili takmičari ...

Facebook