Ukupni pobednik Banatske lige za 2017. godinu je ekipa Bore Kostića iz Vršca koja je u finalu play off-a pobedila ekipu Bate Ćosića iz Opova rezultatom 4:2 i osvojila pehar i pravo nastupa u višem rangu!

Vršački šahisti su danas, 08.10.2017. na najbolji mogući način obeležili jubilej 130 godina od rođenja vršačkog slavnog velemajstora Bore Kostića čije ime sa ponosom nosi klub iz Vršca, jedan od najstarijih klubova u Vojvodini (osnovan je 1924. godine i danas ima 93 godine neprestanog rada sa jedinim  izuzetkom  četiri godine okupacije za vreme drugog svetskog rata kada su aktivnosti kluba mirovale).

Pobedom u finalu play offa šahisti vršačke ekipe Bora Kostić su obezbedili pobednički pehar koji će im uručiti ŠSV negde u februaru sledeće godine a isto tako obezbedili su i pravo nastupa u višem rangu  – u Drugoj ligi Srbije grupa Vojvodina. Hoće li to pravo ovoga puta iskoristiti ili će kao i prethodnih godina prepustiti nekoj drugoj ekipi (možda baš Bati Ćosiću iz Opova) nastup u ovom jakom takmičenju zavisiće pre svega od finansijskih mogućnosti a isto tako i od mogućnosti igrača prvotimaca kluba da odvoje vreme za ovo zahtevno takmičenje koje se igra na jednom mestu tokom sedam dana a dva dana se igra čak po dva kola dnevno što je izuzetno naporno za takmičare.

Ekipa Vršca koju je sastavio kapiten mk Mitrovanov Đorđe danas je igrala sjajno i ni u jednom trenutku ni na jednoj tabli nije stajala slabije. Prvo je sjajni vršački omladinac mk Milić Ilija zabeležio pobedu  i tako pokazao svoj blistavi talenat i kvalitet kao i da je jedan od dva najbolja omladinca u čitavoj ligi. Igrao je preduzimljivo i aktivno crnim figurama, kaznio pogreške protivnika u otvaranju i precizno realizovao tako stečenu prednost.

Uskoro mu se pridružio novom pobedom ovogodišnji najuspešniji igrač senior Bore Kostića mk Laza Petrović koji je takođe crniim figurama preuzeo inicijativu u središnjici i nadigravao svog protivnika stešnjavajući prostor belog do trenutka kada je beli morao da popusti i pretrpi materijalne gubitke. Zaista lepa partija mk Petrovića i velikih 2:0 za vrščane u relativno ranoj fazi meča.

Na šestoj tabli belima je mk Stajić Petar pokušao da napravi neko preimućstvo ali se pozicija izjednačila i ubrzo su se on i njegov protivnik, iskusni  mk Vlajković iz Opova složili na remi – 2,5:0,5 za vrščane.

Izgledalo je da su vrščani nadomak pobede jer su na preostale tri table imali osetnu prednost. Na trećoj tabli mk Đorđev Bojan je belim figurama stekao verovatno dobijenu poziciju i pešaka više ali je ispustio prednost i sklopljen je remi. Tako su vrščani imali obezbeđen nerešen rezultat i trebalo im je samo pola poena iz preostale dve partije na prvim tablama. Prema pozicijama to nije trebao da bude problem – na prvoj tabli je fm Đonin nelim figurama vršio pritisak na poziciju mk Milojevića koji se sjajno branio i u nekom trenutku verovatno odigrao najbolji nastavak za spas – žrtvovao jekvalitet za lovca i pešaka. Lovac je imao sjajn položaj i to je bilo najbolje rešenje sa dosta kontraigre. Beli fm Đonin je i sam imajući u vidu rezultat u meču i da je njegovoj ekipi dovoljno pola poena za pobedu pojednostavljivao poziciju zadržavajući svoju materijalnu prednost ali sa sve manjim šansama da dobije tu partiju pa se ona na kraju i završila remijem. Prethodno je fm Jovanovski kada se uverio da nema put ka igri na pobedu predložio remi i na drugoj tabli mk Bućanu koji je tokom ove partije zaista bio mnogo bliži pobedi, i tako su vršački šahisti dobili ovaj meč bez poraza i u potpusnosti se revanširali protivnicima iz Opova za jedini poraz koji su im naneli u fazi liga takmičenja, istim rezultatom ali naravno ova je pobeda mnogo slađa jer Opovu ona nije donela više od drugog mesta u ligi iza vrščana,  a vrščanima ova revanš pobeda postignuta u play off-u donosi pobednički pehar i plasman u viši rang u godini jubileja godišnjice rođenja njihovog slavnog sugrađanina velemajstora Bore Kostića.

Postignuti rezultati su bili:

ŠK „Bora Kostić“ Vršac – ŠK „Bata Ćosić“ Opovo =  4:2

  1. fm Đonin Boško – mk Milojević Dušan               0,5:0,5
  2. mk Bućan Vlada – fm Jovanovski Slobodan      0,5:0,5
  3. mk Đorđev Bojan – mk Mitrović Živadin           0,5:0,5
  4. mk Petrović Laza – mk Milić Božidar                   1 : 0
  5. mk Stajić Petar – mk Vlajković Goran                 0,5:0,5
  6. mk Milić Ilija – IIIkat. Milić Lazar                         1 : 0

Meč je sudio izvanredni šahovski sudija i komesar lige Banat jug i Južnobanatske lige, Zoran Stanimirović, ali nije imao težak posao jer se meč odvijao u krajnje sportskoj i fer atmosferi.

Vrščanima ostaje da proslave i da budu zadovoljni postignutim rezultatima u 2017. godini kao i da razmotre mogućnost igranja višeg ranga. Ako se za to ne budu stekli uslovi – eto šanse odličnoj ekipi Bate Ćosića iz Opova da uskoči kao prva rezerva za slučaj (vrlo moguć) odustajanja vrščana.

Evo nekoliko fotografija sa meča:

DSCN0438
Pogled na salu za igru tokom meča
DSCN0436
Najbliže do posmatrača je prva tabla na kojoj su igrali fm Đonin Boško (levo) i mk MIlojević Dušan desno koji je vodio crne figure.
DSCN0440
Atraktivan snimak odozgo koji je napravio sudija Stanimirović – prva tabla na kojoj igraju fm Đonin i mk MIlojević sa komplikovanom pozicijom gde je crni pokušao da se rastereti privremenom žrtvom pešaka – tog pešaka je crni kasnije vratio ali je beli „uselio“ svog skakača na neugodno polje d6. Crni je našao put ka remiju žrtvom kvaliteta baš za tog skakača u kasnijem toku partije.
DSCN0430
Na potezu je i razmišlja mk Bućan Vlada. Igrao je aktivno i preduzimljivo, uspeo da stekne prednost lovačkog para gde je fm Jovanovski kao beli ostao bez važnog crnopopljnog lovca nadajući se da če na polju c4 njegovi skakači biti opasni. To se nije nije dogodilo i mk Bućan je imao inicijativu tokom cele partije koja je bila veoma oštra i verovatno je negde propustio dobitak.
DSCN0433
Na trećoj tabli mk Đorđev je nadigrao na prelasku iz otvaranja u središnjicu iskusnog mk Mitrović Živadina, stekao prostornu prednost, prednost lovačkog para, na kraju je osvojio i pešaka. Ipak, iskusni mk Mitrović je na daminoj strani napravio kontraigru aktivirajući svoje topove dok je jedan top Đorđeva odlutao na polje g5 da uzme tog pešaka. Zahvaljujući toj kontraigri  Mitrović se izborio za remi.
DSCN0431
Četvrta tabla na kojoj je mk Petrović Laza crnim figurama savladao mk Milić Božidara.               mk Petrović je i ovu partiju igrao sjajno, gradio je igru i vršio pritisak, poboljšavao svoj položaj sve dok pozicija belog nije bila preopterećena i pretrpeo je materijalne gubitke. mk Petrović Laza je ove sezone po broju osvojenih poena najuspešniji senior u ekipi Bore Kostića iz Vršca.
DSCN0435
mk Stajić Petar ( u prugastoj majici) vodi bele figure protiv mk Vlajković Gorana ( u žutoj majici) na petoj tabli. Igralo se sa puno obostranog respekta, iscrpene su mogućnosti da se dođe do prednosti i objektivno je procenjena pozicija od oba takmičara i sklopljen je remi.
DSCN0442
Šesta tabla na kojoj je izvanredni omladinac vrščana mk Milić Ilija crnima savladao mlađeg i neiskusnijeg protivnika IIIkat. Milić Lazara bez većih teškoća. Vidi se pozicija u koj beli ima uništenu pešačku strukturu i kralja izloženog u centru. On se nije najbolje snašao u ovoj i inače veoma teškoj poziciji pa je u narednih nekoliko poteza ostao i bez svog lovca pa je crni na kraju ostao sa boljom pešačkom strukturom i skakačem više što je lako realizovao.

Zahvaljujemo se sudiji meča Stanimirović Zoranu na lepim i kvalitetnim fotografijama sa meča.

Čestitamo upravi, kapitenu, takmičarskom sastavu uključujući  i one igrače koji danas nisu nastupili, kao i svim navijačima i ljubiteljima šaha članovima šah kluba „Bora Kostić“ Vršac postignuti uspeh – osvojen pehar za ukupnog pobednika obe grupe Banatske lige (sever i jug) i plasman u viši rang (II liga Srbije – grupa Vojvodina).

Ovaj uspeh ostvarila je ekipa u sastavu:

Djonin 1

Boško Đonin, majstor FIDE

6,5 poena iz 9 partija na prvoj tabli

Negosim Zivkovic

Negosim Živković, majstor FIDE

(nije nastupao)

DSCN3414_b

Staka Ivković, majstor FIDE

(nije nastupala)

 

 

 

DSCN2971    Stajić Petar, majstorski kandidat

Bucan

 

Bućan Vladimir, majstorski kandidat

Djordjev

 

Đorđev Bojan, majstorski kandidat

osvojenih 4,5 poena iz 8 partija

 

 

 

Petrovic

 

Petrović Laza, majstorski kandidat

najuspešniji senior i član ekipe sa osvojenih 9 poena  iz 11 partija!

dscn0113

 

Mitrovanov Đorđe, majstorski kandidat i kapiten ekipe

osvojio je 2 poena iz 3 partije

 

Zoran Popov 01

 

Popov Zoran, majstorski kandidat

osvojenih 1,5 poena iz 2 partije

DSCN0795_b

Karasi Svetislav, majstorski kandidat

Zoric

                                                                         Zorić Savo, majstorski kandidat                                                                                                     osvojenih 2,5 poena iz 4 partije

Uzelac

 

Uzelac Čeda, majstorski kandidat

osvojenih 2,5 poena iz 3 partije

Milic

 

Milić Ilija, majstorski kandidat

Omladinac, izuzetno uspešan član ekipe sa osvojenih 8,5 poena iz 11 partija!

dscn0126

 

Stanimirović Marija, majstorski kandidat

osvojenih 1,5 poena iz 2 partije

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Počinje velika akcija sadnje drveća u Vršcu

Grad Vršac počinje veliku akciju sadnje drveća “Posadi drvo, negujmo ga zajedno”. Ukoliko želite da ...

Facebook