ZA DECU SE VREDI BORITI U velikoj akciji “Blic fondacije” obnavljamo ginekologiju Opšte bolnice u Vršcu

Verujući da se za decu vredi boriti i pre nego što dođu na ovaj svet, “Blic fondacija” pokrenula je kampanju za obnovu Odeljenja ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu, u kojoj se generacije Vrščanki porađaju u gotovo identičnim uslovima.

– U bolnicu sistematski nije ulagano godinama i skoro čitavo odeljenje smo pre tri i po godine morali da zatvorimo. Krilo u kome su ranije boravile trudnice i porodilje sada stoji zaključano i prazno, a buduće mame borave sa ženama koje pate od tumora, raka i drugih ginekoloških tegoba. Samo 12 njih istovremeno može da spava na odeljenju, što je nedovoljno s obzirom na to da godišnje imamo oko 1.000 intervencija i 550-650 porođaja – kaže v.d. direktora Opšte bolnice Vršac dr Danilo Mitrović.

I majke koje čekaju porođaj, i one koje održavaju trudnoću, i bolesne starije žene – sve one koriste jednu jedinu WC šolju i tuš-kabinu, s obzirom na to da su druga dva veća kupatila istrulila i zatvorena. Mame jedu u krevetu, jer se jedina trpezarija nalazi na kraju zatvorenog krila.

– Posete zbog gužvi nisu dozvoljene na ovom odeljenju, a nekada mamu koja se tek porodila moramo i ranije da otpustimo kako bi u njen krevet legla druga. Nikada nikoga nismo odbili niti uskratili pomoć, ali nije cilj samo raditi svoj posao, već i postaviti standard i omogućiti tim ženama i njihovim bebama što bolju negu – dodaje on.

Instalacije su zastarele, podovi nisu menjani skoro 70 godina

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija Instalacije su zastarele, podovi nisu menjani skoro 70 godina

Kako kaže, kada bi se neuslovno krilo renoviralo i ponovo postalo kutak za buduće mame, u krevete u kojima one sada leže mogli bi da smeste pacijentkinje sa hirurgije, te tako rasterete i to, a i neka druga odeljenja. Ulaganje u samo jedan segment bilo bi ulaganje u celu bolnicu.

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Efikasnije lečenje i blagovremeno uočavanje problema omogućila bi nova vaginalna sonda, kompaktabilna njihovom novom ultrazvučnom aparatu.

– Sonda nam se pokvarila u septembru i otada se snalazimo kako znamo i umemo. Slike koje nam daju stari aparat i abdomenalna sonda ne ispunjavaju standarde dobrog kliničkog nalaza. Kada bismo dobili novu vaginalnu sondu, koja se koristi za male trudnoće do 12. nedelje, naša ginekološka dijagnostika bi bila mnogo preciznija i trudnice ne bismo morali da šaljemo po drugim ustanovama na preglede – tvrdi načelnik odeljenja dr Dragan Vekić.

Kupatila su zatvorena jer nisu u funkciji

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija Kupatila su zatvorena jer nisu u funkciji

Problem, kažu, postoji i u porodilištu, kako u sali, tako i u sobama u kojima majke i bebe zajedno provode prve zajedničke dane.

– Instalacije su zastarele, prozori moraju da se menjaju, a podovi nisu sanirani skoro 70 godina, tako da ih je nemoguće očistiti. Pre nekog vremena premazani su farbom, koja je sada počela da se ljušti i raznosi po celoj sobi, dok mi mame učimo kako da prepoviju, okupaju ili nahrane svoje dete – dodaju sestre.

Kako pomoći

Verujući da se za decu vredi boriti i pre nego što dođu na svet, “Blic fondacija” pokrenula je veliku akciju za obnovu Odeljenja ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu. U okviru toga je i nabavka vaginalne sonde.

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun “Blic fondacije”: 2750010221949709 90 ili na devizne račune 10221949724 45 – za uplate u evrima; 10221949711 84 – za uplate u švajcarskim francima i 10221949717 66 – za uplate u dolarima, Societe Generale Srbija, Beograd.

O prikupljenim sredstvima i akciji obnove Ginekologije u Vršcu svi zainteresovani mogu se informisati na sajtu blic.rs, na stranici Srce za decu, kao i u tekstovima koji će biti objavljivani u štampanom izdanju „Blica“.

 

Izvor Blic

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

Veliko isključenje struje u Vršcu 30. septembra

EPS Distribucija doo Beograd, Ogranak Pančevo, Pogon Vršac obaveštavaju korisnike da će, zbog radova na ...

Facebook