SVETSKI DAN SRCA U VRŠAČKOM DOMU ZDRAVLJA: Vreme je da poslušate ove savete lekara (FOTO)

Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzročnici smrtnosti u svetu koje odnose 17,3 milona života svake godine, sa tendencijom porasta. Zabluda je da od bolesti srca i šloga obolevaju samo starije osobe, zato je neophodno na vreme i redovno kontrolisati svoje zdravlje.

Povodom svetskog dana srca, Dom zdravlja Vršac je već po svojoj tradiciji organizovao preventivne preglede za sve građane. Vrščani danas u dispanzeru za sportsku medicinu mogu izvršiti pregled lekara opšte prakse, merenje visine i težine, krvnog pritiska, šećera u krvi, holesterola i triglicerida. Pored ovog može se obaviti internistički pregled sa snimanjem EKG, kao i oftamološki pregled.

Veliki broj građana različite životne dobi, jutros već od samog početka odazvao se apelu vršačkog doma zdravlja jednoj od najefikasnijih ustanova primarne zdravstvene zaštite u Srbiji i proverio svoje zdravlje.

„Šokantan je podatak da gotovo svakog minuta u svetu po jedna žena umre od infakta srca ili šloga, zato bi žene trebalo da se upoznaju sa kardiovaskularnim rizikom i da na vreme preduzmu mere kako bi zaštitili sebe i svoju porodicu. Usvajanjem loših navika kao što su nepravilna ishrana karakteristična za naše podneblje, nedostatak fizičke aktivnosti, svakodnevni stres i pušenje te je zato neophodno na vreme još sa decom razviti pravilne navike, a to su što više slobodnog vremena napolju i u sportu, a manje za kompjuterom i uz televizor kao i svakodnevna kampanja protiv pušenja i duvanskog dima“ izjavla je članica gradskog veća za oblast zdravstva i socijalne politike Tatjana Nikolić koja je posetila ovaj bazar zdravlja u vršačkom domu zdravlja.

Svetska federacija za srce podstiče nas da preduzmemo aktivnosti da bi se sačuvali kako naši životi tako i životi naših porodica i ljudi koje volimo. Čak i male promene u načinu života mogu da pomognu da se smanji pojava bolesti srca i krvnih sudova, a to se prevashodno odnosi na promene u načinu ishrane, fizičku aktivnost i prestanak pušenja kroz usvajanje zdravog načina života počev od dečjeg uzrasta pa nadalje.

Izvor Južni Banat

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, European Championship Club Cup u Temišvaru za uzrast starijih pionirki U15 (FOTO)

European Championship Club Cup u Temišvaru za uzrast starijih pionirki U15. Naše devojke se kao ...

Facebook