Problem zapošljavanja za osobe sa smetnjama u razvoju

U okviru Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Jelena Varjaški” u Vršcu za decu sa smetnjama u razvoju, đaci imaju i praktičnu nastavu gde se uče krojačkom, tkačkom i frizerskom zanatu. Iako ima dece koja su dobro savladala veštine ovih zanata, malo njih uspeva da se zaposli.

Kroz radionicu za praktičnu nastavu u kojoj se deca uče krojačkom i tkačkom zanatu, prošlo je mnogo dece, samo od 2010. njih 85 od kada sa njim radi nastavnica Milica Andonov i ovde dolaze deca koja su prošla procenu komisije koja ih upućuje na savladavanje veština primerenih njihovim mogućnostima. Vreme provedeno u radionici važno je višestruko, sa stanovišta sticanja veština, druženja, socijalizacije.

Šeki Budak je učenik 2 godine srednje škole „Jelena Varjaški” i kaže da voli da šije, da nekad svojim drugovima ušije rajfešlus ili nešto drugo i da bi voleo da se krojačkim zanatom bavi u životu. Za Aleksandru Škorić i Kristinu Bojanič, učenice 2 godine, praksa je pre svega druženje.

A nastavnica Milica Andonov kaže da njeni đaci vole sve da rade i da su njihovi radovi rado viđeni na Sajmu đakonija i Sajmu prosvete. Dobro znaju da savladaju veštine ovih zanata, neki na osnovnom nivou, neki i više, ali za njih sve ostaje samo na tome. Jer, kaže Milica, za ovu decu nema posla i društvo bi njima trebalo više da se pozabavi.

Samo vrata ovu radionicu dele od druge u kojoj deca uče frizerski zanat. Ove godine u 9 razred ili prvi razred srednje škole upisano je 5 novih učenika koji ovde imaju praktičnu nastavu. Tu su deca iz Vršca, ali i susednih opština, a najviše iz Bele Crkve. Ovde im je lepo, druže se, uče.

“Deca su uspešna, bili smo na mnogim takmičenjima i doneli mnogo medalja, ali koliko ja znam u Vršcu ni jedno dete nije dobilo posao iako bi moglo da bude dobar radnik”, rekla je Lidija Gmijović, nastavnica praktične nastave.

Po svemu sudeći, otpor kod zapošljavanja za decu sa smertnjama u razvoju još uvek je veliki. Mada, kažu u ovom frizerskom salonu, ima mušterija koje žele da im baš učenici operu kosu ili je ofarbaju. A ranijih godina u školskoj krojačnici nastajali su modeli koje smo viđali na modnim revijama.

To je uspeh njihove škole, ali i đaka pojedinačno koji se trude da što bolje savladaju neki od ovih zanata.

Izvor RTV

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, European Championship Club Cup u Temišvaru za uzrast starijih pionirki U15 (FOTO)

European Championship Club Cup u Temišvaru za uzrast starijih pionirki U15. Naše devojke se kao ...

Facebook