KAKO I ZAŠTO JE VRŠČANKA OLIVERA KOLAČIK VARAGIĆ KNJIGOVODSTVO ZAMENILA PERLICAMA I MOŽE LI OD TOGA DA SE ŽIVI U SRBIJI (FOTO)

Vrščanka Olivera Kolačik Varagić godinama je radila kao knjigovođa. Onda je rešila da posao kojim se bavi, zameni perlama i vezom. Danas izrađuje unikatan nakit, na posebnim preslicama i alatom koji se tradicionalno koristi u Indiji.

Olivera je do 2010.godine bila savestan knjigovođa. A onda je rešila da su staklene perle, vez i ručni rad ono čime želi da se bavi u životu- Shvatila da sam u suštini umetnička duša i da me to više privlači, umetnost, ta neka radoznalost, raznovrsnost, mogućnosti koje ovaj umetnički zanat pruža i onda sam jednostavno rešila da krenem tim putem kaže Olivera.

Olivera pravi nakit i ukrašava odevne predmete različitim tehnikama, a jedna od njih podrazumeva korišćenje tradicionalne indijske preslice i igala, koji se ne mogu naći na našem tržištu. Do materijala kaže teško dolazi, jer ga u Srbiji nema, pa ga uglavnom nabavlja u inostranstvu, najčešće u Češkoj, koja je poznata po staklu generalno, pa se tamo mogu naći i kvalitetne staklene perle. Za izradu jednog komada potrebno joj je i mesec dana posla- To jeste borba kreativnosti, dakle onoliko koliko ste kreativni toliko ćete i uspeti. Postoje takmičenja- evropska i svetska- gde žene iz celog sveta šalju svoje radove, upoznala sam dosta žena iz Rumunije koje se bave ovim, ima ih i u Bugarskoj, Italiji, Nemačkoj- priča Olivera.

Ali ih nema u Srbiji. Ona je jedina koja se u našoj zemlji bavi ovakvom izradom unikatnog nakita- Možda će grubo zvučati, mi imamo problem- mi ne poštujemo ručni rad, ne poštujemo zanate uopšte, ne samo ovaj moj. Ručni rad kod nas umire, i dok u drugim zemljama ljudi čuvaju svoju tradiciju, mi je zaboravljamo i to je ono što je meni tužno, ali ja se, kao i svaki umetnik, na svoj način borim da to tako ne bude- kaže Olivera.

Kako onda jedan ovakav umetnik u Srbiji može da preživi od sopstvenog rada- Iskreno u Srbiji teško, jako teško. Ja sam uspela da izađem u svet, učestvovala sam na sajmu u Študgartu i tamo upoznala žene koje se bave isključivo ovim umetničkim zanatom, dakle to njima nije hobi već posao kojim se bave profesionalno. Kod nas to, ipak, tako ne funkcioniše, niti možete imati taj, da ga nazovem- luksuz- da možete da radite ono što volite i u čemu ste veoma dobri a da možete od tog vašeg rada i da zaradite dovoljno da živite.

Svoje najbolje radove Olivera je imala priliku da izlaže na sajmu u Študgartu, zajedno sa još nekoliko stotina profesionalaca iz celog sveta. Onda su usledili i pozivi za još nekoliko svetskih sajmova, koje Olivera planira da poseti naredne godine.

Izvor Južni Banat

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

POZIV ZA 34. JESENJI USPON NA GUDURIČKI VRH

Već 34 godine naše društvo organizuje tradicionalnu akciju uspon na najviši vrh Vojvodine, Gudurički vrh, ...

Facebook