O Legendi Vršca i atletike Dragan Stanojev

Jedan od Najboljih atletičara u vršačkoj sportskoj istoriji bio je Dragan Stanojev (1939 – 2013), profesor fizičke kulture, dugogodišnji reprezentativac Jugoslavije, državni rekorder, član Atletskog kluba „Crvena zvezda“. Draganov kolega i prijatelj profesor Atanas Nastovski – Tanas i brat Jovan Stanojev pomogli su nam da na trenutak vratimo sećanje na ovog vrhunskog atletičara.

-Dragan je postavio jugoslovenski državni rekord u trčanju na 100 metara od 10,6 sekundi na Balkanijadi u Sofiji, 1962. godine, seća se profesor Tanas. Tom prilikom uručen mu je ključ Grada Sofije. Bio je sigurno najbolji u istoriji vršačke atletike, ali i među najuspešnijima u tadašnjoj Jugoslaviji.

Nosilac je još jednog rekorda. Bio je član tima koji je na Balkanskim igrama u Istanbulu, 1963, postavio jugoslovenski državni rekord od 41,2 sekunde u štafeti 4 puta 100 metara. Prema rečima profesora Tanasa, Dragan je bio veliki talenat i potencijal još kao srednjoškolac i kasnije student. U to vreme u vršačkom atletskom klubu bili su odlični sportisti:
Vlada Mihajlović i njegova supruga Gizela, Mileta Adamović, zvani Aćim, Cera… i brat Jovan se seća da su Draganov talenat za atletiku stručnjaci zapazili još dok je bio član vršačkog kluba. Bio je i juniorski prvak države.

-Kao student, Dragan je postao član Atletskog kluba „Crvena zvezda“ i dugododišnji reprezentativac Jugoslavije na 100, 200 i 4 h 100 metara, podseća Tanas. I dan danas na sajtu „Crvene zvezde“ mogu da se pronađu rezultati pokojnog Dragana Stanojeva i rekordi na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Voleo sam da idem u Beograd i da gledam Draganove nastupe na takmičenjima i uživao sam.

Jer, bio je to moj kolega, naš Vrščanin.

Sedam godina mlađi brat Jovan kaže da je Draganov atletski talenat otkrio profesor Milan Ćosić i dodaje:- Dragan je voleo atletiku. Bio je savestan. Ustajao je rano, roditelji i ja još smo spavali, a on je već uveliko trčao po stadionu. Bio je zapažen još na prvim takmičenjima u Vršcu, dolazili su skauti iz Beograda da ga gledaju.

Hteli su da ga vrbuju.

Rekli su da im se obavezno javi kad dođe u Beograd i upiše fakultet. Po završetku Učiteljske škole, upisao je DIF.

„Zvezda“ je bila brža od „Partizana“, uzela ga je, dala mu stipendiju, hranarinu, i posle pola godine postao je standardni državni reprezentativac. Zapazio ga je trener reprezentacije Aca Marinković, a selektor je tada bio Vlada Ilić. Za jugoslovensku reprezentaciju trčao je 4 – 5 godina. Posle vojske, vratio se u Vršac i prestao aktivno da se bavi atletikom.

Pokušao je da osnuje ovde atletski klub, međutim nije naišao na razumevanje. Draganov kolega sa DIF-a Birama iz Togoa, pozvao ga je da ode tamo i bude trener atletske reprezentacije Togoa. Drugi kolega, neki Radišić, zvao ga je da ide u tadašnju Rodeziju, sada Južnoafričku Republiku, da trenira državnu reprezentaciju.

Međutim, otac se nije slagao sa tim, tako da je Dragan ostao u Vršcu. Zaposlio se u Gimnaziji kao profesor fizičkog, a posle je prešao u Poljoprivrednu školu gde je ostao do penzije. Sećam se da je Dragan odbio i poziv da bude asistent na fakultetu u Beogradu. Njegov diplomski rad na DIF-u pod nazivom „Sprint na 100 i 200 metara“ i danas koriste studenti za pripremu za ispit.

I Jovan i Tanas slažu se da je Draganova atletska karijera bila kratka, ali veoma uspešna. – Pratim atletiku, bio sam živi svedok svih tih takmičenja i odgovorno tvrdim da niko u vršačkoj sportskoj istoriji nije ostvario tako uspešne rezultate, kaže profesor Tanas. Žao mi je što je zaboravljena jedna takva atletska legenda, a Dragan je to bio. Bilo bi lepo kada bi Vršac organizovao neki memorijal ili da neki vršački atletski klub ponese ime Dragana Stanojeva.

Ovaj predlog podržao je i Jovan. Jer, Dragan je, kaže, mnogo voleo svoj Vršac, a ljubav prema sportu, posebno atletici, i svoje znanje preneo je generacijama mladih Vrščana kao profesor fizičke kulture.

Svaka čast legendo, malo je takvih ljudi u Vršcu koji su zadužili sve građane.

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Novi direktor Drugog Oktobra Vršac, Jovan Knežević

Diplomirani pravnik Jovan Knežević, aktuelni načelnik uprave Grada Vršca uskoro bi mogao biti imenovan za ...

Facebook