U Vršcu će biti obeležen Dan rumunskog jezika

U ponedeljak, 4. septembra 2017. godine, sa početkom u 18 časova, u Kulturnom centru u Vršcu obeležava se Međunarodni dan rumunskog jezika, o čemu je jedno inspirativno izlaganje pripremila dr Brinduša Žujka, predsednik Departmana DRJ za književnost.

Memorijal Radu Flora, omaž najvećem rumunskom naučniku sa naših prostora, osnivaču Društva za rumunski jezik Vojvodine – Republika Srbija, o čemu će govoriti Lučijan Marina, predsednik DRJ.

Ovaj Kulturni događaj tradicionalno organizuje Društvo za rumunski jezik Vojvodine u saradnji sa Kulturnim centrom u Vršcu i uz finansijsku podršku Skupštine grada Vršca i Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Srbije i ljudi dobre volje kao što su Pau Popov i Danuc Čoloka, vlasnici firme ,”Žitobanat” iz Vršca, kao i drugi tradicionalni partneri.

Na manifestaciji učestvuju naučni i kulturni radnici iz Vojvodine, odnosno Srbije, kao i iz susedne Rumunije.

Učesnici su sa univerziteta u Temišvaru i Aradu, kao i članovi Kulturnog društva ,”Konstantin Brnkuši”, zatim naučni i kulturni radnici iz Vršca, Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina, publicisti, književni kritičari, pesnici, recitatori, mlada pera itd. i sve to u prelepom ambijentu dočaranog sa dve prigodne izložbe koje organizuje DRJ, tj. dr Danijela Popov i akademski slikar mr Viorel Flora iz Zrenjanina.

Predviđeno je i prikazivanje kračih filmova o rumunskim najpoznatijim književnicima a, u kulturno-umetničkom delu programa pozvane su da učestvuju i članice Udruženja “Devojke” iz Kuštilja.

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, POZIVNICA ZA 7 ATINSKE IGRE 2019

Poštovani dragi sportski prijatelji, pozivamo Vas da uzmete učešće na 7. Atinskim igrama koje će ...

Facebook