Dani austrijske kulture/ Ciklus austrijskog filma

  • Datum: Ponedeljak, 28 Avgust 2017
  • Vreme: 20:00
  • Mesto: Dom vojske

Projekcije filmova iz Ciklusa austrijskog filma, koji Kulturni centar Vršac organizuje u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda

u okviru Dana austrijske kulture u Vršcu, počinju 28. avgusta. Moto ovog ciklusa je „Austrija(nci) – priče o umetnosti, ubistvu, prošlosti i večnosti“. Izbor filmova čini presek skorije austrijske filmske produkcije koji ukazuje na različite aspekte kulturnog nasleđa Austrije, njene istorije i društvenog života. Filmovi će se prikazivati svake večeri od 20h (osim u sredu 30.8.od 21:00h) u bašti Doma vojske.

Filmovi prate živote dvojice veoma poznatih austrijskih umetnika (slikar Egon Šile, u filmu „Egon Šile – smrt i devojka“ i pisac Štefan Cvajg – „Štefan Cvajg. Zbogom Evropi“), bave se austrijskom turbulentnom prošlošću kroz potresnu priču o kraju Drugog svetskog rata i vremenu ruske okupacije Beča viđene očima jedne devojčice („Let, let, bubamaro“), zatim pričaju sociološki interesantnu priču o usponu i padu austrijskog „Džeka Trboseka“ koji je u zatvoru postao popularan pisac u bečkom visokom društvu („Džek“), a na kraju dodiruju i temu večnosti kroz film o Bogu i svetu („Supersvet“). Neki filmovi bazirani su na istinitim događajima, na scenarijima nagrađivanim za originalnost, ili, u slučaju filma „Let, let, bubamaro“, na dečjem romanu koji je napisala najpoznatija austrijska spisateljica za decu Kristine Nestlinger.

Program:

Ponedeljak 28. avgust, od 20h
Projekcija filma „Egon Šile: Smrt i devojka“

Igrani film „Egon Šile: Smrt i devojka“ posvećen je životu i stvaralaštvu austrijskog slikara Egona Šilea. Početkom XX veka Egon Šile bio je jedan od najprovokativnijih umetnika u Beču. Njegov život i dela pokreću lepe žene i jedno doba koje je na izmaku. Dve žene imale su trajan uticaj na njega – sestra Gerti koja mu je bila i prva muza i sedamnaestogodišnja Vali, verovatno njegova jedina prava ljubav, koju je ovekovečio na svojoj čuvenoj slici “Smrt i devojka”. Šileove radikalne slike skandalizuju bečko visoko društvo, dok s druge strane, smeli umetnici poput Gustava Klimta i trgovci umetninama uviđaju njegov nesvakidašnji talenat. Takođe, sam Egon Šile spreman je da se suoči sa sopstvenim bolom i da žrtvuje ljubav i život zarad umetnosti.
Režiju filma potpisuje Diter Berner, a u glavnim ulogama su Noa Savedra, Marezi Rigner, Valeri Pahner i Mari Jung.

smrt-i-devojka

Utorak, 29. avgust, od 20h
Projekcija filma „Štefan Cvajg. Zbogom Evropi“

Autorski delo Marije Šrader film je o godinama egzila u životu Štefana Cvajga, jednog od najčitanijih pisaca na nemačkom jeziku svoga vremena – između Buenos Ajresa, Njujorka i Brazila. Kao jevrejski intelektualac, Štefan Cvajg pokušava da zauzme odgovarajući stav prema događajima u nacističkoj Nemačkoj, usput tražeći dom u novom svetu.
Ovaj vizuelno zapanjujući i emotivno moćan film istražuje šta znači biti izbeglica, a rediteljka postavlja teško pitanje – da li reći naglas svoj stav ili je bolje ćutati u teškim vremenima tiranije.
Film je osvojio Bavarsku filmsku nagradu za najbolju režiju, Nagradu nemačkih filmskih kritičara za fotografiju i za glavnu mušku ulogu, kao i Austrijsku filmsku nagradu za najbolju scensku šminku.
Režija i scenario: Maria Šrader. Uloge: Barbara Sukova, Tomas Lemarkis, Čarli Hubner.

Stefan Cvajt

Sreda, 30.avgust, od 21:00h
Projekcija filma „Let, let bubamaro“

„Let, let, bubamaro“ je film austrijske rediteljke Mirjam Junger, zasnovan na autobiografskom romanu čuvene austrijske spisateljice za decu i mlade Kristine Nestlinger. Govori u poslednjim danima Drugog svetskog rata kroz vizuru jedne devojčice od 9 godina.
Režija: Mirjam Unger
Scenario: Mirjam Unger, Sandra Bohle
Uloge: Ursula Štraus, Zita Gaier, Pola Bruner, Piter Šorn

Let-let-bubamaro

Četvrtak, 31.avgust, od 20h
Projekcija filma „Džek“

„Džek“ je film o mladiću koji nakon 15 godina provedenih u zatvoru zbog svirepog ubistva devojke, postaje zvezda u bečkom društvu kao pesnik i ljubavnik. Ipak, film otvara pitanje može li se čovek fundamentalno promeniti, može li da pobedi ili makar ućutka đavola u sebi ili ubica uvek ostaje ubica?
Režija i scenario: Elizabet Šarang, uloge: Johanes Kriš, Korina Harfuč, Brigit Minihmajr, Paulus Mnker.

dzek

Petak, 1. septembar, od 20h
Projekcija filma „Supersvet“

Život Gabi Kovande, udate radnice u supermarketu i tipične predstavnice srednje klase, vrti se oko porodice i posla. Sve do jednoga dana kada se sve mijenja. Odjednom se u njenom životu pojavljuje neko novi, neko koga je i ranije površno poznavala – Bog! SUPERSVET je priča o Bogu i o svijetu; svijetu u kojem heroina radi za kasom i Bogu kojega niti vidimo niti čujemo, ali čije prisustvo stalno osjećamo. Glavna glumica Ulrike Beimpold je fantastično i dirljivo odigrala ulogu žene pod božanskim utjecajem, a reditelj Karl Markovics ostaje vjeran realizmu, njegov narativni pristup je često operativan sa kadrovima snimljenim iz ptičije perspektive i upečatljivo postavljenim scenama biblijskih proporcija koje doprinose dojmu Božijeg prisustva.
Režija: Karl Markovič
Scenario: Karl Markovič
Uloge: Ulrik Beimpold, Rainer Vos, Nikolai Gemel, Angelika Štraser, Tomas Mraz, Sibil Kos, Majkl Šerf, Hari Stojka.

SuperWelt

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

U Vršcu duvalo 110 km/h: Orkanski udar vetra može da obori čoveka, meteorolog progovorio o opasnosti

Na jugu Banata, pre svega u Vršcu, danas su zabaleženi orkanski udari vetra brzine od ...

Facebook