Povređene rode puštene u prirodu u Vršcu

U okolini Vršca nedavno su pronađene dve mlade, povređene rode. Pošto su ih u udruženju “Lesovik” nekoliko dana negovali i lečili, ptice su jutros puštene u prirodu, kako bi mogle da nastave put ka Africi.

Nema ni mesec dana kako su ove dve mlade ptice, rođene ove godine, napustile gnezdo i krenule put Afrike, a onda ih je iznad Vršca zahvatilo nevreme, u kojem su povređene. Na sreću, uočili su ih lokalni čuvari, pa su brzom intervencijom zbrinute u udruženju Lesovik, koje pruža utočište i zdravstvenu pomoć povređenim diviljim životinjama.

“Ovo je jedna roda koja ima mađarski prsten i druga, koja je, igrom slučaja iskrvarila, jer joj je kljun bio povređen, odgovorili smo na intervenciju i rode su došle ovde. Ovo im je sada treći dan, one su se sada malo oporavile, povratile i sada ćemo da ih puštamo nazad. Nakon što su im povrede sanirane, a ptice se oporavile i ojačale, došlo je vreme za povratak u prirodno stanište. Vršački ritovi su, po mišljenju orintologa Milivoja Vučanovića bili idealno mesto za povratak u prirodu”, kaže Ivan Ćosić, predsednik Udruženja za pomoć i negu divljih životinja Lesovik.

“Baš ovde smo ih namerno pustili zato što je ovo tradicionalno okupljalište roda, znači Vršački Ritovi su mesto gde se inače rode okupljaju, sleću da se odmore itd tako da se nadam da će naći neko ato, možda je i njihovo u blizini još uvek ili će se zakačiti za neko drugo jato i nastaviti migraciju put Afrike”, kaže Milivoje Vučanović, orintolog i rendžer na vršačkim planinama.

Vrščani rode, poslednjih godina viđaju retko. U okolini se danas gnezdi svega pet parova, a do pre 30 godina bilo ih je dvadesetak. Razlog tome je što prirodna staništa koja odgovaraju rodama, rapidno nestaju. Rode zbog toga ne mogu da podignu veći broj mladunaca i populacija ovih ptica je iz godine u godinu sve manja.

Izvor RTS

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

Veliko isključenje struje u Vršcu 30. septembra

EPS Distribucija doo Beograd, Ogranak Pančevo, Pogon Vršac obaveštavaju korisnike da će, zbog radova na ...

Facebook