Počinje ABA 2, KK Vršac se bori da uđe u toj ligi

Dinamik i Borac direktno, Vršac za učešće kroz kvalifikacije.

U ponedeljak, 24. jula, u Beogradu je održana Skupština ABA lige na kojoj je usvojeno nekoliko velikih promena. Najvažnija je ta da će naredne sezone startovati druga divizija regionalnog takmičenja, koja će brojati 12 timova. Poznata su imena 10 učesnika, a to su: Krka, Rogaška, Split, Bosna, Zrinjski, Dinamik, Borac Čačak, Teodo, Lovćen i Ohrid. Preostala dva mesta biće popunjena nakon kvalifikacionih turnira.

Prvi kvalifikacioni turnir biće organizovan samo za timove iz Bosne i Hercegovine, a na njemu će učestvovati Mladost iz Mrkonjić Grada, Sloboda iz Tuzle i Široki Brijeg. Pobednik će se priključiti ekipama Primorske, Vršca i Sutjeske, pa će ova četiri tima odlučivati o tome ko će igrati u premijernoj sezoni Druge ABA lige. Završni kvalifikacioni turnir će biti održan od 27. do 29. septembra u Laktašima. Igraće se po sistemu svako sa svakim i dva najbolje plasirana tima će izboriti plasman u regionalno takmičenje.

Važno je napomenuti da će pobednik Druge lige izboriti plasman u Prvu ABA ligu za sezonu 2018/19. S tim u vezi, promenjene su propozicije takmičenja, te je maksimalan broj timova iz jedne zemlje u najvišem rangu sada pet.

Pored druge divizije regionalnog takmičenja, tokom sezone 2017/18 biće organizovano i nekoliko juniorskih turnira, ali i Superkup. Domaćin Superkupa biće Bar od 20. do 23. septembra, ali je zanimljivo da na njemu neće biti šampiona, Crvene zvezde mts. Crveno-beli imaju zakazani turnir, te će biti sprečeni da putuju u Crnu Goru, gde će se za prvi trofej u sezoni boriti Partizan NIS, Mega Bemaks, FMP, Budućnost VOLI, Igokea, Cedevita, Cibona i Mornar.

Na kraju, trebalo bi pomenuti da će ABA liga u narednoj sezoni pokriti sve troškove putovanja za klubove učesnike, ali im i isplatiti po 12.000 evra za sezonu 2016/17.

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Korona

Vršac: broj inficiranih za 24 časa (13. Januar 2021.)

Prema poslednjim podacima na današnji dan beleže se novih 74 (9 PCR i 65 Ag) ...

Facebook