Nedovoljno padavina ugrožava i vinovu lozu

Visoke temperature i mala količina padavina negativno utiču na sve poljoprivredne kulture, pa tako i vinovu lozu. Poređenja radi, na području Južnog Banata je u junu mesecu palo 56 litara kiše po metru kvadratnom, dok je u julu palo svega 5 litara. Ipak, Vršački vinogradi rade punom parom mada je izražen i nedostatak radne snage.

“Iako vinova loza voli sunce, ove tropske temperature joj ipak ne prijaju. To se u kombinaciji sa nedovoljnom količinom padavina može negativno odraziti na prinos grožda”, kaže Petra Milanović, tehnolog i izvršni direktor Vršačkih vinograda koji ove godine u rodu imaju 920 hektara.

“U poslednjih mesec dana imamo nedostatak padavina, što može značajno uticati na prinos i kvalitet vinove loze. Postoje najave da ćemo ove nedelje imati kišu, očekuje se 22 milimetra pa se nadamo da će ublažiti veliki deficit vodenog taloga”, dodaje Milanović.

Bitno je da problema sa bolestima nema, loza je u odličnom stanju. Zaštita vinove loze protiv ekonomski značajnih bolesti je sprovedena na vreme, u optimalnim rokovima i sa dobrim izborom pesticida, tako da nema većih problema.

Trenutno se u vinogradima sprovode operacije prekraćivanja i lačenja vinove loze, suzbijanje korova i zaštita od bolesti i štetočina. Visoke temperature, naravno, ne prijaju ni radnicima, ali kažu, sprovode sve preventivne mere.

“Izdržavamo, imamo pauze, imamo skraćeno radno vreme ako je pretoplo, osvežavamo se, i tako radimo”, kaže Zoran Stojić, radnik na plantažama.

Pored vremenskih nepogoda, Vršačke vinograde muči i deficit radne snage tako da je stalno otvoren poziv za zainteresovane da se prijave za rad u vinogradima. Trenutno je angažovano iz Vršca i Gudurice od 60 do 70 radnika, ali broj sezonskih radnika koji dolaze iz drugih delova Srbije, manji je nego ranije, a potreba je velika i radnika će tek trebati obzirom na to da će Vršački vinogradi ući i u sadnju mladih zasada.

Izvor RTV

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Uredili kanale za odvodnjavanje atmosferskih voda u Vršcu

GRAD Vršac je ovih dana uredio objekte za odvodnjavanje atmosferskih voda na putevima, koji su ...

Facebook