Dođite na slavu, Kirvaj u Velikom Središtu

Svake godine 25. 26. i 27. jula Veliko Središte slavi slavu Sabor Svetog Arhangela Gavrila (26. jul glavni dan) i tada se u selu organizuju kulturna i sportska dešavanja. Sve to obavezno prati luna park, prodavci igračaka, suvenira i raznih drugih proizvoda koji postave svoje tezge u centru sela stvarajući korzo.

Čuveni poslastičar iz Gudurice, čika Liki svake godine prodavao je sladoled, a nema čoveka iz našeg kraja koji za njega nije čuo. Uveče se u seoskim kafanama organizuju svirke na kojima se služi najbolje vino iz nešega kraja.

Luna park dolazi svake godine, a to je ono glavno što deca iz našeg i drugih sela u blizini nestrpljivo očekuju. Čim se pojave i zauzmu svoja mesta, u selu se oseća slavska atmosfera, a često se i preko dana čuje glasna muzika. Dok radnici rade na montiranju ringišpila i ostalih sprava, deca iz sela se redovno okupljaju, posmatraju, a često i pomažu radnicima, nestrpljivo čekajući prvi dan proslave kada će moći da se provozaju par krugova.

Mršavi i debeli – revijalna utakmica bivših fudbalera. Svi igrači su bili članovi seoskog kluba FK Borac. Neki su se vremenom ugojili i tako izabrali svoju ekipu. Utakmica je zabavnog karaktera i nemojte se začuditi ukoliko se nađete na tribinama, a pritom imate osećaj da gledate komičnu predstavu u pozorištu. Održava se svake godine.

U bujnoj prirodi seoskog parka organizuje se takmičenje u spremanju Gulaša. Omiljeno jelo u mnogim domovima priprema svaka prijavljena ekipa posebno. Glavni kuvari svake ekipe obično počnu međusobnu diskusiju o načinu pripreme, koji je bolji, ali to na kraju presude sudije.

Gulaš je jedno vrlo jednostavno, a veoma lepo i cenjeno jelo. Pravi se od junećeg mesa. Neko voli i posnije svinjsko meso, ili čak da pomeša svinjetinu i junetinu. Svako ima svoj recept, ali na kraju komisija proba pripremljeno i donosi ocene.

Skup je organizovan tri godine za redom i prevazišao je sva očekivanja učesnika i organizatora, tako da će i sledeće godine ovo biti nezaobilazan događaj za seosku slavu.

Sportski turnir u parku – prvih nekoliko godina to je bio turnir u košarci, ali se organizator poslednjih godina odlučuje za fudbal.

Koji god sport da je u pitanju, takmičenja traju više dana, po grupnom sistemu svako sa svakim, a kasnije na ispadanje do samog finala.

U prijatnoj atmosferi seoskog parka, na modernim sportskim terenima vode se velike borbe uz prisustvo brojnih gledalaca.

Pobednik dobija novčanu nagradu. Nakon mečeva obično sledi druženje i večera uz muziku u seoskim šatorima i kafanama. Prijavite svoju ekipu već sledeće godine.

Maskembal za decu, kao nova manifestacija pokazala se kao odlična ideja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook