Uljma: Primedbe građana na kvalitet vode

Sem u selu Uljma, gde nakon poplava koje su 7. juna pogodile ovo mesto voda još uvek nije za piće, u ostalim naseljenim mestima na području grada Vršca vodosnabdevanje, i u uslovima visokih temperatura koje imamo ovih dana, je dobro.

Voda je pod kontrolom Komunalnog preduzeća “Drugi oktobar” u 17 naselja, dok je u 3 ova oblast prepuštena mesnim zajednicama.

U selu Uljma koje ima oko 800 domaćinstva, voda nakon poplavnog talasa i nakon tri nedelje nije za piće pa žitelji koriste vodu iz cisterni koju doprema Komunlano preduzeće „Drugi oktobar”. Uljma je i inače jedno od tri sela kod Vršca, pored Kuštilja i Mesića, gde je vodosnabdevanje u nadležnosti mesne zajednice. Građani imaju primedbe na kvalitet.

“Nije bas najbolja. Ja pijem ovu kupovnu vodu jer iz česme smrdi, dosta je hlora u njoj pa i peska. Zato ljudi izbegavaju da je piju”, kaže Jovan Krneta, a ostali potvđuju.

Doduše, ima i onih koji kažu da znaju da se radi redovna kontrola vode pa je i piju.

Voda u Uljmi ima nešto više mangana i gvožđa, ali je mikrobiološki ispravna, kažu u mesnoj zajednici, ali ističu i da je došlo vreme da ovu oblast prepuste stručnjacima.

“Mesna Zajednica Uljma ušla je u proceduru da „Drugi oktobar” preuzme distribuciju vode u selu. Najveći problem je vodovodna mreža jer je od azbestno cemnatnih cevi, rađena još 1967.godine. Dolazi često do kvarova, materijal za popravku nije dostupan kao kod novih materijala”, kaže Dušan Radovanov, sekretar MZ Uljma.

Selo je od pokrajine dobilo sredstva za izradu projeketno tehničke dokumentacije za rekonstrulciju vodovodne mreže i ona je u fazi izrade.

U 17 sela na području grada Vršca u kojima o vodosnabdevanju brine JKP „Dugi oktobar” vodovodna mreža je različita, od one izgrađne 1926. u Šušari do noviji od pre desetak godine pa je i snabdevanje vodom, i zbog mreže i zbog starosti bunara, različito, ali redovno.

“Mi imamo sada izuzetno kvalitetno vodosnabdevanje po selima. Što se tiče kvaliteta vode, ima sela koja imaju vrlo kvalitetnu vodu poput Markovca, Gudurice, Velikog Središta, Šušare koja je gotovo za flaširanje, dok su problematična sela koja imaju više gvožđa i mangana poput Izbišta, Zagajice, Parte”, poručuje Stevan Tatalović, glavni ing. za vodovodne mreže u selima JKP „Drugi oktobar”

Ovde je probem hemisjki sastav vode koja može da se poporavi samo malim pogonima za prečišćavanje vode. Inače, vodovodna mreza u selima je različita i sastoji se od savremenih od polietilenskih cevi, PVC cevi, a ima ih , kao u Izbištu i još nekim selima gde su od straih azbestnih cevi i tu je jedino rešenje zamena.

 

 

Izvor RTV

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

U Vršcu duvalo 110 km/h: Orkanski udar vetra može da obori čoveka, meteorolog progovorio o opasnosti

Na jugu Banata, pre svega u Vršcu, danas su zabaleženi orkanski udari vetra brzine od ...

Facebook