Igra kao osnov učenja kod darovite dece, naučni skup o darovitima u Vršcu

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače “Mihajlo Palov” iz Vršca u saradnji sa Univerzitetom “Aurel Vlajku” iz Arada, Pedagoškim fakultetom iz Maribora, Univerzitetom “Sv. Kliment Ohridski” iz Bitole i Univerzitetom Metropoliten iz Mančestera danas su dali svoj naučni doprinos 23. okruglom stolu.

Ovoga puta naučni skup o darovitima u Vršcu okupio je stručnjake iz Rumunije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Portugalije, Norveške, Belgije. Oni su iznosili svoja iskustva i saznanja između dva susreta koja će se naći u zajedničkom materijalu nakon skupa.

Profesorka Politehničkog instituta u Lisabonu iz Portugalije dr Dalila Lino predstavila je svoja iskustva i istraživanja na temu “Igra kao osnov učenja i razvoja kreativnosti kod darovite dece”.

Igra i druženje sa decom je veoma bitno za darovitu decu jer kroz igru i druženje ta deca su slobodna da istražuju i razvijaju svoje veštine. Igra nije samo aktivnost gde će se detetu ograničiti i skrenuti pažnja, već je otvorena i fleksibilna da se adaptira i prilagodi različitim veštinama kod dece. To je jedan od ključeva koji se koristi sa decom. sa svom decom ne samo sa darovitom, ali je to nešto što koristimo i usvajamo kroz različite veštine kod darovite dece, rekla je dr Lino.

“Akciona istraživanja kao strategija darovitih učenika” bila je tema profesora dr Deana Ilieva sa Pedagoškog fakulteta, Univerziteta “Sv. Kliment Ohridski ” iz Makedonije .

U poslednje vreme, nekoliko godina unazad, akciona istraživanja se spominju kao jedan od faktora unapređivanja samih učenika i njihovog razvoja. Ja sam to doradio u smislu da akciona istraživanja učenika postavljam na nivo strategije učenja i poučavanja, rekao je dr Iliev.

Darovitu decu treba prepoznati i negovati jer je greh njihove talente propustiti, i zbog dece i njihovih roditelja i društva u celini, istako je Matijaš Duhas redovni profesor likovne kulture Pedagoškog fakulteta u Mariboru i stako da Vršac tu ima dobre rezultate.

Što se tiče nadarenih mislim da je to što se radi u Vršcu neki fenomen i bili su pokušaji i kod nas da nešto slično napravimo, pa smo uspevali par godina ,pa stali tako da sada razmišlajmo da iskustva iz Vršca prenesemo na neko drugo polje, reako je dr Duhas.

Na žalost, danas nas kod nas i u svetu uče linijama, sedimo u linijama, pišemo u linijama, prisutno je linearno mišljenje, preterana standardizacija, malo je kreativnog i divergentnog učenja, izjavila je Jelena Prtljaga- Direktor Visoke škole za vaspitače “Mihajlo Palov “.

Deca imaju sve manje vremena za odmor, ne samo u predškolskom uzrastu, nego i u osnovnoj školi kao i u ostalim nivoima i to je nešto što su istraživanja dokazala kao negativnu posledicu na dečiji razvoj, kako kod darovite tako i ostale dece.

Izvor RTV

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, POZIVNICA ZA 7 ATINSKE IGRE 2019

Poštovani dragi sportski prijatelji, pozivamo Vas da uzmete učešće na 7. Atinskim igrama koje će ...

Facebook