MANIFESTACIJA “KARAĐORĐEVI DANI U VRŠCU” POČINjE 4. JULA

MANIFESTACIJA “KARAĐORĐEVI DANI U VRŠCU” POČINjE 4. JULA

Povodom velikog jubileja, 200 godina od Karađorđevog boravka u Vršcu i njegove smrti, Organizacioni odbor za podizanje spomenika Voždu Karađorđu i obeležavanje jubileja, u okviru Male škole “Branko Radunković – Volja čini čuda” organizuje manifestaciju “Karađorđevi dani u Vršcu” koja počinje u utorak 4. jula i traje do 10 jula.

Slede istorijske činjenice o njegovom boravku u Vršcu (podaci Ratnog arhiva u Beču) i program Manifestacije:

KARAĐORĐEV BORAVAK U VRŠCU 1817. GODINE

“U Temišvaru su prenoćili i idući dan su nastavili put. Za Mehadiju bi najkraći put bio preko Lugoša i Karansebeša, ali Leonardo i drugovi ne uzeše taj put nego pođoše u Vršac, gde su prispeli 4. jula* i odseli u Štengerovoj gostionici. U Vršcu su ostali putnici punu nedelju dana. Leonardo i Kutufa su se pokazivali na javnim mestima i u javnim lokalima grada Vršca, dok su njegova dva tobožnja gardista, Karađorđe i Naum, provodili po ceo dan u Leonardovim zatvorenim kolima, jedino su u nedelju 7. jula* prisustvovali službi Božjoj u vršačkoj sabornoj crkvi. Ljudi, koji su ih tada videli, opisuju jednoga od njih kao ozbiljnog, postarijeg čoveka, crnomanjastog, visokog, sa crnom, kratko odsečenom kosom i malim, crnim brkovima, rusko-nemački odeven (to je bio Karađorđe), a za drugog vele da je bio mali, star čovek, beo u licu sa više sedom nego plavom kosom (to je bio Naum). Za vreme boravka u Vršcu Leonardo je ispitivao prilike i tražio puta i načina, kako da prebace Karađorđa i Nauma u Srbiju. Leonardo se sprijateljio sa vršačkim trgovcima braćom Lazarom i Dimitrijem Vuletićem, te je njih zamolio da mu budu na ruci. Braća Vuletići su nagovarali graničare Manojla Jovičića i Radovana Vučkovića da za cenu od 300 forinata prevezu neopaženo tri strana čoveka u Srbiju, ali Manojlo i Radovan, znajući kako ih stroge kazne očekuju ako bi u takom poslu bili uhvaćeni, ne htedoše na ovo pristati.
Pošto u Vršcu nisu mogli da nađu podesne ljude, odluče putnici, da pođu dalje prema Dunavu. Leonardo se pogodi sa kočijašem Radulom Caranom, da za 50 forinata upregne svoje konje u Leonardova kola i da odveze Leonarda i drugove preko Bele Crkve u Novu Palanku.

U Belu Crkvu su stigli 10. jula* u tri sata posle podne…”

* U prilogu se nalazi originalan tekst. Datumi su ispravljeni, jer je razlika između novog i starog kalendara 1935. godine (kada je objavljen tekst “Smrt Karađorđa” u “Letopisu Matice srpske”) bila 12 dana.

PROGRAM MANIFESTACIJE “KARAĐORĐEVI DANI U VRŠCU”:

Utorak 4. jul – 19:00

“KARAĐORĐE – ŽIVOT I DELA BESMRTNOG VOŽDA KARAĐORĐA” – Projekcija prvog srpskog (nemog) igranog filma iz 1911. godine. Trajanje: 60 min. – Duhovni centar “Sveti Teodor Vršački” (Sterijina kuća)

Sreda 5. jul – 19:00

“KARAĐORĐE – ISTORIJSKI VOŽD I LITERARNI JUNAK” – Predavanje dr Mališe Stanojevića, književnika i književnog istoričara. – Duhovni centar “Sveti Teodor Vršački” (Sterijina kuća)

Četvrtak 6. jul – 19:00

“CRNA ZORA” – Igrani film o ubistvu Vožda Karađorđa. Glumci: Ivan Vučković, Dragan Nikolić… Razgovor sa glumcem i producentom filma Ivanom Vučkovićem. – Duhovni centar “Sveti Teodor Vršački” (Sterijina kuća)

Petak 7. jul – 9:00

“NA SVETOJ LITURGIJI SA VOŽDOM” – Ivanjdanskoj Svetoj Liturgiji, na kojoj je pre tačno 200 godina bio Vožd Karađorđe, prisustvovaće glumac Ivan Vučković u liku Karađorđa. – Saborni hram Svetog Oca Nikolaja

Petak 7. jul – 10:30

“SPOMENIK VOŽDU KARAĐORĐU” – Na mestu na kome će biti postavljen spomenik nastupiće glumac Ivan Vučković i ženska izvorna pevačka grupa GKUD-a “Laza Nančić” – Vršački vinogradi. – Porta Sabornog hrama Svetog Oca Nikolaja

Petak 7. jul – 19:00

“PRAVOSLAVNI VITEZ: GEORGIJE PETROVIĆ – KARAĐORĐE” – Svečana akademija povodom 200 godina od Karađorđevog boravka u Vršcu i njegove smrti. – Narodno pozorište “Sterija”

Subota 8. jul – 21:00

“KARAĐORĐE, KOJEKUDE” – Scenski prikaz drame “Vožd” Ivana Studena. Glumci: Ivan Vučković, Nebojša Milosavljević i Mladen Milić. Vokalna solistkinja: Milica Conić. Trajanje: 45 minuta. – U dvorištu zgrade “Dva pištolja” (Veterinarska stanica “Vršac”) – U slučaju kiše: Duhovni centar “Sveti Teodor Vršački” (Sterijina kuća)

Nedelja 9. jul – 19:00

“KRALjEVSKI TOP – ISTORIJA SRPSKE KRUNE” –
Nagrađeni dokumentarni film o Karađorđevom topu, od koga je napravljena kruna Kralja Petra I, i stvaranju moderne srpske države. Razgovor sa autorima filma. – Duhovni centar “Sveti Teodor Vršački” (Sterijina kuća)

ULAZ SLOBODAN

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

MK Fintel Wind kod Vršca otvara svoj treći i najveći vetropark u Srbiji „KOŠAVA 1“

SVEČANO OTVARANJE NAJVEĆEG VETROPARKA KOMPANIJE MK FINTEL WIND MK Fintel Wind, zajednička kompanija italijanske Fintel ...

Facebook