Vršac, lep grad ali treba pojačati gradjansku svest

Bez komunalnih službi i njihovh radnika, Vršac bi bio veoma tužno mesto za živeti. Svaki gost u Vršcu uvek prvo što pohvali jesu njegova lepota i čistoća. Za ovo prvo pobrinuli su se majstori arhitekte, a za ovo drugo svakodnevno se brinu radnici i uprava JKP „Drugi oktobar“, bliže reći radne jedinice „Komunalac“ u okviru preduzeća.

Svakodnevno, dok Vrščani još spavaju kreću ulični čistači, perači ulica, kamioni podizači kontejnera i kamioni za pražnjenje kanti. Bukvalno ne postoji dan kada komunalne službe ne rade, a dežurtsva su čak i pojačana posebno tokom vikenda. Naš grad je stoga, primer čistog i lepog srednjeevropskog gradića na koji i drugi treba da se ugledaju

Nažalost dok se radnici Komunalnog brinu o čistoći, kao u ostalom i velika većina Vrščana- ona manjina naših sugradjana uvek napavi veću štetu. Nažalost, gradjanska svest i vaspitanje kod jednog manjeg dela naših sugradjana daleko su od evropskog standarda.

Moramo reći kritiku na ponašanje dela naših gradjana, koji u opšte nemaju svest o tome da treba čuvati i negovati čistoću. Tako na primer sam centar grada je prekriven smećem od noćnog provoda mladih Vrščana. Flaše, plastične čaše i drugi otpatci umeju da prekriju gradski trg i trg ispred opštine, koji smo tako lepo rekonstruisali i uredili, ali to izgleda nekim Vrščanima ništa ne smeta.

Potom, redovna pojava je da se kućni otpad pa čak i šut stavljaju u ulične kante na banterama umesto u kontejnere koji se nalaze na samo par minuta hoda. Nije redak slučaj da Vrščani bacaju čak i staru elektronsku opremu na Pozorišni trg. Gradjansko vaspitanje nije samo predmet u školi – već se mora od malena učiti u kući.

Pozorišni trg je često meta gradjana koji ostavljaju otpad u žbunje iako se na deset metara nalaze kontejneri

O opušcima ne vredi ni govoriti – a najgori slučajevi su ispred lokala, poosebno trgovina- koje svoje smeće opet bacaju u kante na banderama kao da je teško otići par minuta do kontejnera. Tako na primer čistači svako jutro zatiču more pikavaca ispred vrata lokala, a u kantama na banderama, namenjenim gradjanima da bacaju otpatke prilikom šetnji – nalalazi se gnjilo voče, povrće, otpatci iz radnji, priznanice, otpremnice, a neretko čak i zemlja – u koliko je ispred neke poljoprivredne apoteke!

Najgori primer daju oni koji bi trebali da daju najbolji – banke! Iako većinom strane banke, iz Evropske Unije na primer – one u strogom centru grada jednostvano pukupe svo svoje smeće iz lokala, stave u crne džakove i iznesu ispred klupica na trg sv. Teodora! Čest je slučaj da se ti džakovi pocepaju pa jutro na trgu svetog Teodora osvane prekriveno otpatcima iz banki čije centrale se nalaze u zemljama koje strogo i visoko kažnjavaju ovakvo ponašanje. Nepotrebno je reći da se kontejneri nalaze na tri minuta hoda, u dvorištu JP „Varoš“ i pored stare autobuske stanice, ali je bankarima izgleda to veoma daleko.

19260767_237761363395004_7542287158171196718_n
Kante za smeće su često meta vandala, posebno nakon provoda po kafićima preko vikenda

Prosvetari takodje daju loš primer. Ispred svake srednje škole nalaze se hrpe pikavaca, posebno u malom parkiću kod Doma penzionera, preko od „Tesle“,a  ništa bolje stanje nije ni ispred Hemijske škole, gde radnici škole često sami bacaju opuške. Na tom mestu ni stanari nisu nešto bolji pošto nije redak slučaj da kese sa djubretom jednostavno bace sa terase

„Urbani džepovi“, tj. dvorišta zgrada u kojima se nalaze kontejneri su priča za sebe, jer dobar deo Vrščana u opšte ne mari da djubre baci baš u kontejner već često završi pored. Na trgu sv. Teodora slična je situacija, gradjani i osoblje kafića u opšte retko se trudi da smeće odnese do kontejnera, već rutinski ostavlja u kontama na trgu namenjenim da gradjani šetači odlažu otpad.

Ono što u nekoj bližoj budućnosti sledi to je pooštravanje mera kontrole i kažnjavanja, ako se ima u vidu da uskoro sledi formiranje komunalne policije koja će ovakvo ponašanje strogo sankcionisati. Tako će Vršac, kao grad dobiti svoju policiju koja će kažnjavati, izmedju ostalog i nesavesno ponašanje nekih gradjana.

IMAG2242

Ono što koči brži i bolji rad komunalaca, svakako su zastarela i dotrajala oprema nepodesna za savremeno odnošenje smeća. Direktor JKP „Drugi oktobar“, g. Nebojša Perić najavio je i zanavljanje i osavremenjivanje mehanizacije, kako bi se povećao dodatno obim rada komunalnog preduzeća.

Naravno, na gradjanima je da prijave ono što smatraju da ruži i prlja naš grad, a  to mežete urediti na besplatan telefon 0800/222-113 ili na 013/440-800

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook