Vršac: Nekretnine sve jeftinije, a potražnja mala

Cene na tržištu nekretnina najniže su u poslednjih 10 godina, kamate na stambene kredite sve povoljnije, a ponuda nekretnina je dobra, pa bi se moglo zaključiti da je ovo pogodan trenutak za kupovinu kuće ili stana. Ipak, prodaja ne ide tako lako u svim sredinama, jer je ponuda mnogo veća od potražnje, a na to u najvećoj meri utiče kreditna sposobnost građana. Tako je i u Vršcu.

Kupovina nekretnine bitna je stavka u životu svakog čoveka, i pre konačne odluke dobro se razmatraju sve opcije. Za malu sredinu, kao što je Vršac, ponuda je prilično velika i na tržištu se svakodnevno nađe od dve do tri nove nekretnine, ali je potražnja u odnosu na prethodne godine opala za oko 30 odsto. Podjednako se nude i kuće i stanovi, a kada bi kupovali, Vrščani bi se podjednako odlučivali za obe opcije.

Jedna gospođa u trećem dobu radije bi kupila kuću, objašnjava: „zato što sam ja vezana za kuću, i imam jednu ovde u Vršcu i stan u Beogradu, i iako je kuća veoma stara, ima mnogo više prednosti“

„Uzeo bih ipak stan, zato što zahteva manje rada. Kuća traži velikog gazdu i ima dosta troškova“, kaže jedan stariji Vrščanin

„Pre bih uzeo stan, jer sam mlađi i pre bih išao u neki veći grad nego u selo , odnosno ruralna područja“, ističe jedan mladić, dok njegov stariji sugrađanin kaže da stan ne bi uzeo nikada, ni novi ni stari: „Tako bih se osećao kao u zatvoru. Kuća je ipak kuća, pa neka je i ovolišna“, dodaje uz osmeh.

Jedna od većih dilema jeste i da li kupiti staru ili novu gradnju, posebno kada su u pitanju stanovi, ali Vrščane više brine kvalitet gradnje, od malverzacija kod kupovine novih stanova do kojih je dolazilo u nekim drugim sredinama.

„Novogradnja svakako, zbog modernijeg izgleda. Stara gradnja samo ako se malo renovira i uredi“, kažu mladi, ali se oni sa malo više godine ne slažu: „Novogradnja je dobra, samo zato što je novo, ali mislim ipak da ovo što se danas gradi nije istog kvaliteta kao nekada. Zato ipak – staro“.

U agencijama kažu da je realno trenutno veća potražnja za stanovima, zbog njihove pristupačnije cene koja odgovara kreditnoj sposobnosti građana, kao i da se podjednako kupuju i stari i novi stanovi.

„Ponavljam, Vršac je jako mala sredina, i naši investitori nemaju iza sebe neke negativne trendove. Za dvadeset godina koliko postoji agencija nismo nikada imali slučajeve duple prodaje nekretnina recimo, i ko god potpiše ugovor o kupoprodaji, za stanove u predizgradnji, izgradnji ili za gotov stan, dobija uknjiženu nekretninu u roku predviđenom ugovorom“, navodi Zlatica Stojanović, agent prodaje u vršačkoj agenciji „Bole nekretnine“.

Cene nekretnina opale su u poslednjih par godina, ali ne drastično, i dalje su prilično visoke. Za metar kvadratni stana u Vršcu treba izdvojiti od 500 do 1000 evra, a kuće u gradu prodaju se po ceni od 20 do čak 200 hiljada evra.

Izvr: Tanjug/RTV

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook