Tetovaže državnika i političara

Pre neki dan, naša sugradjanka objavila je svoju fotografiju sa istetoviranim prezimenom predsednika Vučića. Došlo je do eksplozije interneta i do salvi podrške i osuda. Čega treba da se podsetimo pre nego što krenemo nešto da kritikujemo ili podržavamo.

Tetoviranje poznatih ličnosti, njihovih imena, ili čak i likova popularni su i u svetu i kod nas. To se radilo decenijama unazad, ali smo to izgleda zaboravili. Koliko je samo bilo popularno tetoviranje od čuvenog „JNA“ ili „Tito“ – a pre toga i tetovaže sa likom Staljina – pa na dalje – govori činjenica da su Srbi tetovirali najčešće imena i likove državnika i političara. Pažnju posebno privlače tetovaže Josipa Broza Tita, Draže Mihajlovića, ali i premijera i lidera Demokratske stranke, Zorana Djindjića.

Šta se to desilo da tetoviranje prezimena predsednika Srbije bude u tolikom obimu interesantno, što u podršci, što u osudi, a recimo tetovaže drugih političara nisu? Sami komentari su bili prilično ozbiljni, vredjanja, pretnje i nipodištavanja. Interesantno je pitati šta je u tome toliko posebno ili čudno a nije čudno kada neko na primer istetovira lik Djindjića ili Tita?

To možda govori više o (ne)kulturi i vaspitavanju ljudi, anti-kulturi u kojoj ne podržavamo recimo svoje stavove, nego napadamo tudje i omalovažavamo tudje stavove i odluke. Od oblačenja, stila u oblačenju, govoru, i slično. Setimo se kako su samo Hrvati „poludeli“ zbog Gurovićeve tetovaže Draže Mihajlovića (isti oni Hrvati kojima nimalo ne smetaju ustaške proslave).

I tako, danas je sve toliko sebično, neko želi da se diči tetovažom ličnosti koju on voli i podržava a pritom na primer ne podnosi i ismeva činjenicu da neko drugi istetovira ličnost koju ovaj prvi ne podnosi. Najgore od toga što su u slučaju naše sugradjanke nju napali oni koji se diče slobodom, demokratijom i ljudskim pravima. Zbog svog ličnog čina, na nju se digla haranga.

Sloboda važi za sve ili je nema. Tetovaža je pak znak lične slobode i izbora. U suprotnom, kada neka rulja uzme sebi za pravo da odlučuje šta ko sme ili ne sme da radi privatno ili tetovira, tada ljudima tetoviraju brojeve na rukama.

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook