Puslojiću „Vasko Popa“

Proglašen dobitnik prestižne književne nagrade koja nosi ime velikog srpskog pesnika. „Hemofarm“ odustao od finansiranja ovog priznanja

Priznanje pesniku

NAGRADA „Vasko Popa“ za najbolju pesničku zbirku izdatu 2016. godine pripala je Adamu Puslojiću za knjigu pesama Somnabulia Balcanica, u izdanju „Leksike“, saopštio je juče žiri u Udruženju književnika Srbije.

Jedno od najprestižnijih priznanja za poeziju, ustanovljeno je 1995. godine u Vršcu i uručuje se svake godine 29. juna na dan Popinog rođenja. Ove godine, međutim, uručenje povelje i novčanog dela nagrade u iznosu od 5.000 evra biće odloženo za septembar, dok, kako „Novosti“ saznaju, organizatori ne pronađu novog finansijera.

Glavni deo novčane nagrade do sada je davala Fondacija „Hemofarm“, koja je odlučila da više ne podržava ovo priznanje.

– Nećemo dati novac za nagradu „Vasko Popa“ zato što smo se u sklopu nove misije fondacije opredelili da ulažemo isključivo u projekte u oblasti zdravlja – kaže, za „Novosti“ Suzana Đorđević, direktorka „Hemofarm fondacije“. – To ne znači da mislimo da nagrade poput „Vaska Pope“ ne treba da postoje. Reč je o značajnom priznanju koje je „Hemofarm fondacija“ godinama podržavala. Pomoć književnim nagradama i ulaganje u kulturu mora da se nastavi i to bi morale da rade pre svega institucije sistema.

U besedi zahvalnosti Puslojić je poručio:

– Našem dragom Vasku ne mogu kazati „hvala“, jer mi je, avaj, ovu svoju nagradu mogao udeliti i koju godinu ranije, a ne sada kada sam ga za punih osam godina prevazišao u starosti i kada sam primoran da shvatim da sam, uz Raičkovića i Ivana V. Lalića, najstariji laureat ove nagrade. Popa je za ovdašnje pesnike uvek bio „Gospodin Dunav“ i za života je ušao u legendu.

NIJE PRVI PUT

„POPU“, inače, dodeljuju „Vršac lepa varoš“ – Društvo prijatelja Vršca, Agencija „Đorđević“, a pokrovitelj je Opština Vršac.

– Nije prvi put da se nagrada dodeljuje u septembru. Grad Vršac je pokrovitelj i to podrazumeva domaćinstvo prilikom uručenja i naknadu honorara žiriju. Agencija je osnivač, organizator i čuvar nagrade i ona ne učestvuje u novčanom iznosu, nego podnosi prateće troškove – kaže nam Dragoljub Đorđević, vlasnik Agencije „Đorđević“.

Izvor Novosti

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, RONALD ZELIGER: Opredeljenost nemačkih kompanija za Srbiju nepromenjena

Proces deglobalizacije u pojedinim sektorima, kojem je posebno doprinela kriza izazvana korona virusom, može biti ...

Facebook