Dan polja strnih žita u Zagajici

Na svojim oglednim poljima u Zagajici, Poljoprivredna stručna stanica „Agrozavod“ iz Vršca danas je organizovala Dan polja strnih žita i zaštite bilja. Pored predstavnika semenskih kuća i proizvodjača herbicida, prisustvovali su i proizvodjači sa ovog terena.

„Makro ogled u Zagajici je tehnički odličan, sorte nisu pomešane nego su postavljene kako su genetrski napravljene, ali su uslovi bili takvi da su svi sklopovi slabiji. Pšenica je generalno lošija nego prethodne, pa i pretprošle godine“, rekao je Srbislav Denčić iz Instituta za ratastvo i povrtarstvo Novi Sad.

„Očekujemo jednu prosečnu godinu, možda malo iznad toga, nego lane kada smo imali prinos 4,9 do 5 tona po hektaru. Sada očekujemo oko 4 tone po hektaru u proseku, mada je ova prognoza prejudicirana jer će pšenica još par dan biti na poljima, a to znači da je izložena raznim faktorima“, objasnio je Denčić i dodao da kvalitet zrna neće biti loš jer je u fazi nalivanja zrna, sinteze proteina i glutenina bilo pogodno vreme za sintezu tih faktora.

„Ove godine nije bilo izraženih bolesti, tako da se, sa te strane godina može označiti kao dobra. Bilo je ponegde sive pegavosti lista, septorioze, a u završnoj fazi pojavljuju se rdja i pepelnica, ali one više nemaju taj potencijal da utiču na prinose“, istakla je Mirjana Laušević iz Instituta za ratarstvo i i povrtarstvo.

Na ogledu su postavljene 44 sorte pšenice, od kojih 3 hibridne. Setva je obavljena 1. novembra, različito su tretirane protiv korava bolesti i insekata. Na ogledu kukruza postavljno je preko 40 hibridnih kombinacija. Slično je radjeno i sa suncokretom tako da su proizvodjači mogli da čuju stručnjake koji su ih vodili od sorte do sorte i odgovarali na pitanja.

Snežana Kremić, direktorka PSS Agrozavod, istakla važnost ovakvih skupova za upoznavanje proizvođača sa novim sortimentom. Posebno je naglasila značaj podrške koju Institut za ratarstvo i povrtarstvo pruža ovakvim skupovima.

Izvor RTV

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook