JUBILEJ KOV-A 45 GODINA POSTOJANJA

Svetionik pesničke reči/ Dani pamćenja

Poezija ne menja svet, ali ga čini podnošljivijim, reče pesnik. Zato mi, ljubitelji poezije, okupljeni oko Književne opštine Vršac, danas, 45 godina nakon njenog osnivanja, 20 godina nakon smrti Vaska Pope i 6 godina nakon smrti Petru Krdua nastavljamo zavetno da otkrivamo „tajni plamen“ pesničke misije jednako zarad nas koliko i zarad onih koji dolaze. Kako su proticala godišnja doba, Književna opština Vršac (KOV) u promišljanjima onih koji pomno čitaju i tajanstveno slute, postala je i ostala svetionik pesničke reči u našem, ne vrlo retko, kontinentalnom polumraku.

Naša Književna opština Vršac puni 45 godina postojanja i neprekidnog rada.

Respektabilne godine za kulturnu organizaciju koja je zahvaljući svom jasno isprofilisanom konceptu, kao i viziji, entuzijazmu i požrtvovanosti svih ljudi okupljenih oko nje, izdržala sve nalete mnogo puta nenaklonjene košave. Svojim nadaleko poznatim edicijama „Nesanica“, „Atlas vetrova“, „Evropska nagrada“, Katedra Vasko Popa, „Sterijana“, zatim poznatom međunarodnom nagradom za poeziju„Evropska nagrada za poeziju – Petru Krdu“, svojim časopisom „Kovine“, tribinama „Sredom kod Sterije“, maratonskim noćima poezije, performansima i hepeninzima na najrazličitijim mestima, napravila je od malenog grada Vršca književnu metropolu.

KOV je osnovan 1972. godine na inicijativu proslavljenog pesnika Vaska Pope. Tada je zamišljen kao društvo, komuna, zavičajnih pisaca i ljubitelja književnosti koji će okupljeni oko nje opevati i učiniti besmrtnim svoj grad i zavičaj.

Od 1977. godine, Petru Krdu, najpre u ulozi urednika, zatim glavog urednika i predsednika, ulažući svu svoju umešnost i ljubav prema poeziji i knjizi, doprineo je da KOV postane nezaobilazna međunarodna književna adresa.

Već 45 godina KOV nastavlja da traje, uprkos, kao simbol jednog drugačijeg, jedinsvenog načina negovanja pisane reči, kao „ostvarena utopija“, kako je voleo Krdu da kaže. Pesnik, prevodilac, častan i strastven izdavač, Krdu je imao hrabrost da se služi sopstvenim razumom i istraje u svom stremljenju ka vrhunskim vrednostima sve dok telo nije podleglo u borbi sa vetrenjačama. Njegov kritički sud, ponekad više kao „osećaj“, prepoznao je lako originalnost i genijalnost, novi glas i novu formu. Sponućemo da je Nobelovac Transtremer dobio Evropsku nagradu za poeziju KOV(danas Petru Krdu) 20 godina pre nagrade u Stokholmu.

Posle Krduovog odlaska, 2011. godine, glavni urednik KOV-a Draško Ređep, pisac,književni kritičar i vrsni intelektualac, svojim umećem i nesebičnim darivanjem, u sve oskudnijim vremenima,vodi brod KOV-a izazovnim i sigurnim putem.

Ponosni smo i zahvalni svojim članovima, poštovaocima i ljubiteljima naročite književnosti, sladokuscima izuzetnih literarnih ostvarenja jer je naša kuća upravo zahvaljujući njima,odnosno zahvaljujući vama koji ste nam ostali verni, opstala i dobila značajan podstrek da nastavi i neguje svoj posebni izdavački koncept.

Hvala Vam na odanosti!

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

U Vršcu duvalo 110 km/h: Orkanski udar vetra može da obori čoveka, meteorolog progovorio o opasnosti

Na jugu Banata, pre svega u Vršcu, danas su zabaleženi orkanski udari vetra brzine od ...

Facebook