Karneval u Beloj Crkvi bolji od onog u Riju: Pogledajte kako je bilo na svečanom otvaranju (FOTO)

O tradiciji Belocrkvanskog karnevala puno se zna, o njemu se priča posle svakog karnevala, a stariji, i to ne samo belocrkvani još uvek prepričavaju kakvi su karnevali nekada bili. Ove godine će se publici predstaviti čak 27 karnevalskih grupa na dečijem karnevalu i 15 eksponata i 30 karnevalskih grupa u Internacionalnoj karnevalskoj povorci. Karneval je svečano otvoren podizanjem zastava Federacije evropskih karnevalskih gradova, opštine Bela Crkva i karnevala.

Belocrkvanski karneval je otvoren raspevanije i razigranije nego ranije zahvaljujući mažoretkinjama i karnevalskoj grupi „Veseli Ponii“ Oš „Žarko Zrenjanin“, a sve uz premijerno emitovanje himne karnevala koja se dopala i publici.

 

-Dragi sugrađani, gosti, komšije, imam čast da vam poželim dobrodošlicu i otvorim najstariji karneval na Balkanu i jedan od najstarijih u Evropi.Nadam se da ćete se prijatno osećati u danima karnevala i uživati u najvećoj i najlepšoj manifestaciji u Beloj Crkvi. Proglašavam Belocrkvanski karneval otvorenim, rekao je predsednik opštine Darko Bogosavljević.

Mnogi se slažu da je karneval u Beloj Crkvi  i najveća manifestacija u regionu. Nedelju dana pravog uživanja u brojnim kulturnim i zabavnim programima, zbog toga su gosti iz Rijeke došli već prvog dana.

-Dragi prijatelji, na moju nesreću moram da vam kažem da sam tek prošle godine videla vaš lepi mali grad i karneval. Nisam mogla da verujem kakvu istoriju vaš karneval ima, sve moramo učiniti da se on nastavi jer vi karnevalima dajete srce! O vašem karnevalu pričamo sa svima u Italiji i širom Evrope, i on zaslužuje da bude ejedan od najlepših u Evropi, istakla je Đurđica Margetić, „Veseli oldtajmeri“ iz Rijeke.

Belocrkvani karneval smatraju  dragocenim nasleđem i trude se da ga sačuvaju i unapređuju u čemu veliki značaj imaju „Belocrkvanske mažoretkinje“ i gradski hor „Bella musica“.

Internacionalna karnevalska povorka alegorijskih kola i karnevalskih grupa biće održan u subotu. Prijavljeni su učesnici iz Italije, Rumunije, Češke, Hrvatske, Slovenije, Makedonije. Publika će imati priliku da vidi i pobedničku masku Venecijanskog karnevala.

Izvor Južni Banat

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook