Nove zdravstvene knjižice do jula

Krajni rok da svi građani u Srbiji dobiju nove zdravstvene knjižice je kraj jula 2017. godine, kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Na ovaj dokument čeka još milion i 600 hiljada građana, dok je oko 4,7 miliona preuzelo ovu plastičnu karticu.

– S obzirom na proizvodne kapacitete Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca, očekujemo da se podneti zahtevi obrade i da nam se kartice dostave do kraja jula 2017. godine – najavljuju u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Do sada je  uručeno oko 4.7 miliona zdravstvenih kartica.

– Oko 800 hiljada kartica je spremno. Potrebno ih je samo uručiti građanima, bilo da oni treba da ih podignu sami u ispostavi ili je u postupku dostava na kućnu adresu. Trenutno se u proizvodnji, u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca, nalazi oko 800 hiljada kartica, kažu u RFZO.

Više od 186.000 građana podnelo je zahtev preko portala e-Uprava u samo “tri klika”.

Tom prilikom oni su imali opciju izbora da im se zdravstvena kartica dostavi na kućnu adresu ili da je preuzmu u nekoj od filijala Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

– Za sva osigurana lica koja su zahtev za zdravstvenom karticom podneli preko portala e-Uprave i pri tome označili da im se zdravstvena kartica dostavi na kućnu adresu, RFZO vrši dostavu putem JP “Pošta Srbije”. Ukoliko JP “Pošta Srbije” ne uspe da uruči zdravstvenu karticu na adresu, prijavljenu prilikom podnošenja zahteva, tada JP “Pošta Srbije” zdravstvenu karticu vraća u matičnu filijalu. Zbog toga građani moraju da je preuzmu na šalteru ispostave, kažu u RFZO.

Na kućnu adresu do sada je uspešno uručeno 82.764 zdravstvenih kartica.

– Napominjemo da je dostava kartica preko JP Pošta na adresu dala i pozitivne i negativne efekte, a na primeru filijale Beograd to se najbolje vidi. Naime, preko JP Pošte je poslato oko 40.000 kartica, a kao neuručeno je vraćeno oko 1.700. Razlozi vraćanja su ili nepreuzimanje od strane osiguranika ili promena prebivališta, odnosno osiguranik ne stanuje na datoj adresi – objašnjavaju u RFZO.

Izvor paragraf

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje 19 i 20 novembra u Vršcu i okolini

Vršac Utorak 19. novembar Kosovska, Svetozara Miletića od Bore Kostića do Kosovske, B. Jovanović od ...

Facebook