GRAD VRŠAC PROSLAVIO SLAVU I SVOJ DAN: Zaslužnim Vrščanima podeljene majske nagrade

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Teodora Vršačkog, vladiku banatskog i predvodnika banatskih ustanika protiv turske okupacije 1594. godine. Sveti Teodor Vršački je slava grada Vršca i eparhije banatske. Grad Vršac, po tradiciji svoju slavu i svoj dan, obeležiio je najpre svetom liturgijom, koja se služila u Hramu SV Teodora Vršačkog, a zatim i svečanom akademijom, na kojoj su dodeljene povelje grada i priznanja za životno delo za 2017.godinu.

Brojne uvažene zvanice i goste pozdravila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, koja je istakla da je gradska uprava u poslednjih godinu dana učinila sve za veći prosperitet i bolje funkcionisanje Vršca- Nakon stupanja na čelo gradske kuće, ambiciozno smo pristupili ispunjenu zadatih ciljeva. Uprkos preprekama na koje smo nailazili, izazove sa kojima smo se suočavali, predano smo radili na njihovom ispunjenju.

Odgovorno smo pristupili svakom segmentu funkcionisanja i grada i naseljenih mesta, bili otvoreni za sugestije, predloge i primedbe građana, želeći da zajedno kreiramo Vršac kao grad poželjan za život. Podrška koju dobijamo od građana najbolja je potvrda da smo na dobrom putu- istakla je Mitrovićeva, podećajući na brojne rezultate koji su ostvareni u poslednjih godinu dana u oblasti infrastrukture, privrede, turizma, sporta, kulture, zdravstva.

 

Nakon toga dodeljena su priznanja ovogodišnjim laureatima. Dobitnica povelje grada za 2017.godinu je -Tamara Radočaj, za izuzetan doprinos razvoju i promociji sporta u Vršcu, koja je košarkašku karijeru i započela u vršačkom KK Hemofarm, a onda ime grada pronela po svetu igrajući za italijanski Kaljari, mađarski Đer i Čevakatu iz Rusije, i rpi tom osvajala brojna priznanja nacionalnih i regionalnih Kupova. Povelja grada pripala je i ulturno-umetničkom društvu –Branko Radičević iz Uljme, i to za očuvanje i napređenje kulturnog stvaralaštva.

Nagrada za životno delo pripala je Radomiru putniku, poznatom reditelju, piscu, pozorišnom kritičaru i čoveku koji aktivno učestvuje u stvaranju i afirmisanju kulturne i umetničke baštine Vršca, grada u kome je proveo detinjstvo i ranu mladost. Nagrada mu je pripala za izuzetne rezultate ostvarene u književnosti, novinrastvu i pozorišnoj umetnosti.

Nagrada za životno delo dodeljena i i Olgi Petrov za očuvanje i unapređenje stvaralaštva, kao i doprinosu ugledu i promociji Grada Vršca. Ogla Petrov bila je organizator brojnih koncerata ozbiljne, zabavne i tradicionalne muzike, takmičenja recitatora, večeri poezije, folklornih smotri dece i omladine, a jedan od njenih najvećih doprinosa Gradu Vršcu je i organizovanje Međunarodnog festivala folklora-Vršački venac- čiji je Olga idejni tvorac i koji se, sa manjim prekidima, ove godine održava 20. put u Vršcu.

Izvor Južni Banat

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje u Vršcu i okolinini 18, 19 i 20 novembra

Janova Ponedeljak 18. novembar Deo vikend naselja Janova prema Vršcu. 9:00-12:00 U slučaju vremenskih neprilika ...

Facebook