VIKTIMOLOŠKA PRIČA u NP STERIJA

Početak, četvrtak 18 maj 2017 godine, od 19:00h, mala scena Narodno pozorište “Sterija”

Premijera Leon Kovke, Režija Faud Tabučić

Leon Kovke je izrazito posvećen psihološkoj analizi svojih dramskih junakinja. One su u njegovim dramama nosioci i drame i celokupne ideje dela, što je još jedan od ređih kvaliteta savremen domaće drame, ali i dramske književnosti u celini. Ženske uloge od nosećih do epizodnih u njegovom slučaju pisane su studiozno i efektno do virtuoznosti. Radi se o plodnom dramskom autoru koji piše u širokom dijapazonu žanrova od trilera, preko vodvilja i intimističke drame, do komada za decu u obliku savremene bajke. On prema rečima Radomira Putnika ne pripada korpusu dramskih pisaca koji „uvek pišu jednu istu dramu“. Iako je njegov dramski rukopis prepoznatljiv, odraz njegove individualnosti u savremenoj srpskoj dramskoj književnosti pripada i sposobnosti da čitaoca iznenađuje uvek neočekivano novim delom u svakom smislu – od uopšeno žanrovskog, do estetskog i tematskog okvira.

„Leon Kovke je pisac „lake ruke“. Kovke se kao autor ne muči kombinujući zbivanja sa motivacijom postupaka svojih dramskih junaka. Kod ovog autora događaji se nižu prirodnim putem – i kada je reč o realističkom ili naturalističkom viđenju moralnog pitanja koje predstavlja okosnicu drame – čime se odlikuju ne samo „dobri tehničari“, već i samosvojni pisci koji su izgradili autonomni dramski svet“ ističe Radomir Putnik u pogovoru Kovkeove zbirke Šest drama.

„Viktimološka priča, drama Leona Kovkea koju smo želeli da postavimo na vršačku scenu, nastaje kao replika na Zoološku priču Edvarda Olbija. Ona na neki način kruniše autentičnost i suverenost ovog dramskog pisca. U fokusu drame jesu dve žene uzročno posledično vezane neminovnošću jednog od viktimoloških zakona prema kome se počinilac zločina i žrtva pre tragičnog susreta moraju sresti bar jednom. Maja i Nensi, glavne junakinje, kao prototipi ličnosti mnogih mladih žena današnjice, u neprestanom sukobu sa društvom koje ih i rađa i žrtvuje u isto vreme, okosnica su ideje o osudi prikrivenog i transparentnog nasilja nad ženama i nasilja kao takvog“ otkriva Ivan Đorđević, direktor i glumac NP „Sterija“.

Muzej pozorišne umetnosti Srbije je ustanova kulture od nacionalnog značaja. U Muzeju se čuva teatrološka građa koja svedoči o razvoju pozorišta u Srbiji od XIII veka do danas. Muzejski fond čine predmeti značajni za naučna istraživanja ili amatersko proučavanje klasične dramske, operske i baletske umetnosti kao i novih multimedijalnih scenskih formi. Uz građu koja se odnosi na institucije, Muzej pozorišne umetnosti Srbije prikuplja i materijale značajne za profesionalne biografije pozorišnih stvaralaca, ali i svedočanstva o privatnom životu umetnika.

Dragocene prepiske, fotografije, školska svedočanstva i brojni lični predmeti pomažu onima koji se time istraživački bave da upotpune sliku o određenim epohama, odnosno o institucijama i ljudima koji su u njima živeli i radili.

Nova saradnja institucija, Narodnog pozorišta „Sterija“ i Pozorišnog muzeja Srbije, otvorila se kao pogodnost kada je već uspostavljen preliminarni dogovor sa autorom drame koji je najpre kao pojedinac, a potom i predstavnik značajne institucije kulture pružio svesrdnu pomoć i podršku vršačkom teatru u borbi za bolje pozorište u kome će u budućnosti više pažnje biti posvećeno savremenom domaćem dramskom piscu. Ivan Đorđević takođe naglašava da nema mnogo pozorišnih stvaralaca koji su spremni da prihvate i razumeju skromne uslove rada u kojima NP „Sterija“ funkcioniše.

„Ova saradnja omogućava bolji plasman informacija o radu NP „Sterija“ ali i razmenu rezultata rada na polju pozorišnih istraživanja kojima se i naši zaposleni takođe bave. Momčilo Kovačević (Leon Kovke) je sam po sebi izuzetan resurs i istinski predstavnik elitnog sloja domaćih pozorišnih stvaralaca. To je čovek koji je i sam puno radio za pozorište, film i televiziju. On je dramski pisac naše mladosti. Filmovi za koje je pisao scenarija obeležili su 80-te godine naše kinematografije, a pojavljuje se i kao koautor sa Brankom Milićevićem u kultnom serijalu „Kocka, kocka, kockica“ za koju je napisao više od 170 epizoda. Aktivno piše i danas. Kao što obično i biva, grandiozne stvaralačke ličnosti pre svega jesu skromni, jednostavni i pošteni ljudi. To je našu saradnju dodatno učvrstilo, a mene lično ohrabrilo na putu za bolje pozorište kome pripadam pre svega kao glumac “ ističe Ivan Đorđević.

Viktimološka priča koju za našu Malu scenu „Tomislav Pejčić“ priprema reditelj Fuad Tabučić, deo je nove inicijative NP „Sterija“ sa sloganom „Šansa za mlade “ jer će se osim ambicijom da u prvi plan stavi mlade akademske umetnike našeg grada, pozorište voditi idejom da se i tokom procesa rada na predstavi u komunikaciji sa mladom publikom i kroz radionice i predavanja bavi pitanjima položaja mladih žena u društvu današnjice.

„Velikodušan gest dramskog pisca koji nam je ustupio prava na tekst i podrška Grada za nas jesu dodatna motivacija da se potrudimo i publiku NP „Sterija“ iznenadimo predstavom koja će po mnogo čemu prevazići sve što smo do sada radili za našu Malu scenu“ dodaje Đorđević i najavljuje novu premijeru već polovinom decembra meseca 2016.

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, “NE CVETAJU MI UVEK RUŽE, JA SAM BORAC” Ceca progovorila o teškim trenucima kroz koje prolazi

Radan vikend najveća Balkanska zvezda Svetlana Ceca Ražnatović započela je koncertom na gradskom trgu u ...

Facebook