PSIHOLOZI UPOZORAVAJU RODITELJE: Nikada nemojte koristiti ovih 5 FRAZA u razgovoru sa vašim detetom

Mnogo toga znamo reći u ljutnji svojim voljenima, pa se kasnije pokajemo. Trebate se naučiti kontrolisati i fino objasniti neke stvari, a ne vređati.

Trebamo voditi računa kako razgovaramo sa starijima, ali i sa decom. Starijima trebamo strpljivo objašnjavati neke stvari, dok ne shvate. Ipak su i oni nas učili mnogo toga sa strpljenjem.

Naravno, kada se radi o deci, razgovor i pristup njima je veoma bitan. Bitno je da sa njima imate nomalnu komunikciju jer to itekako utiče na njihovo razvijanje i psihu. Ovo su neke rečenice koje ne biste smeli govoriti svojoj deci:

“Bezvredan/na si, nisi nizašta”

Ovo nipošto ne smete reći svome detetu. Pa još ako se trudi da uspe u nečemu,, ali jednostavno ne uspeva, trebate mu reći da se treba truditi dok to ne ostvari i pomoći mu. Ne možete očekivati od deteta da sve postigne samo. Malo se i vi potrudite.

”Ti si mi razočarenje”

Ako je vaše dete nešto pogrešilo, ali mu je teško zbog toga, trebate mu pomoći da ispravi grešku,a ne ponavljati mu kako je ono vaše razočarenje. Recite mu jednostavno da to ne treba raditi i navedite mu zašto to što je uradilo nije u redu. Razgovorom možete srediti stvar,a vređanjem deteta nećete postići ništa.

“Plakanje je za slabiće”

Svima nama dođe da zaplačemo. Jednostavno skupi nam se dosta toga i jednostavno svu negativnost moramo izbaciti iz sebe. Zato kada je dete tužno, pustite ga da se isplače. Biće mu lakše, a vi mu budite podrška i oraspoložite ga. Nzaivajući dete slabićem je rispoljava svoje emocije, može jednostavno biti traumatično za njega.

“Ništa ne uradiš kako treba, uvek nešto pokvariš”

Možda vam zasmeta što vaše dete napravi nešto pogrešno, možda jednostavno nekada želi nešto postići, ali umesto toga ispadne suprotno. To nije razlog da ga smatrate i nesposobnim. Npr. da mu govorite nemoj ti, ti ćeš pokvariti sve, ništa nije za tebe i sl. Tako će dete dobiti strah od toga da uradi nešto i povlačiće se u sebe. Pokažite mu, objasnite mu neke stvari, pa i više puta ako treba. Posvetite se svome detetu.

“Veliki dečaci i devojčice se ne boje”

To nije istina. Svi mi, pa i odrasli se nečega bojimo. Trebate reći detetu da je uredu nečega se bojati, ali trebate zajedno da prevaziđete strahove. Tako će biti puno, puno lakše.

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook